Cum se înregistrează autoturismele aflate în coproprietate
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Înmatricularea mașinilor aflate în coproprietare se face confrom legii
Înmatricularea mașinilor aflate în coproprietare se face confrom legii
Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a făcut precizări în privința chestiunii înregistrării autoturismelor aflate în coproprietate, cum ar fi de pildă situația a doi soți.

DRPCIV precizează că potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 1.501/2006, înmatricularea, înregistrarea și autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează pe numele proprietarului de vehicul.

Astfel, după cum subliniază DRPCIV, „în măsura în care vehiculul în cauză este deținut în coproprietate, operațiunea de înmatriculare se va efectua pe numele unuia dintre coproprietari”, scrie Avocatnet.

Ținând cont de prevederile Ordinului MAI 1.454/2006, actul normativ care stabilește forma, dimensiunile și conținutul certificatului de înmatriculare și ale celui de înregistrare, în certificatul de înmatriculare nu există rubrici destinate înscrierii datelor tuturor coproprietarilor unei mașini.

Așadar, înmatricularea unei mașini poate fi făcută pe numele unei singure persoane, indiferent de numărul coproprietarilor, datele acesteia fiind înscrise în rubrica C.2 a certificatului de înmatriculare (Proprietarul vehiculului), “fără a exista posibilitatea înscrierii datelor tuturor persoanelor care au calitatea de coproprietar al vehiculului”, după cum ne-a transmis DRPCIV.

RAR, precizări legate de anvelopele ”all season”

Totuși, așa cum apare în Ordinul MAI nr. 1.501/2006, la cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie și o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul.

În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se menționează și datele de identificare a utilizatorului.

Pentru înscrierea în certificatul de înmatriculare a unei persoane care poate folosi mașina în baza altui drept în afara de cel de proprietate, solicitantul trebuie să depună o cerere la autorități, în care trebuie să menționeze explicit acest lucru, însoțită de documentele necesare înmatriculării, actul de identitate și de documentul care atestă dreptul în virtutea căruia face această cerere.

Mai exact, cei interesați să apară pe un certificat de înmatriculare ca utilizator trebuie să prezinte, de exemplu, un contract de închiriere, unul de comodat etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel