Cum sunt recompensați cei care lucrează de Paște
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Codul muncii reglementează atât dublarea zilelor libere cât și compensarea zilelor de sărbătoare lucrate
Codul muncii reglementează atât dublarea zilelor libere cât și compensarea zilelor de sărbătoare lucrate
Salariaţii care primesc liber atât pentru sărbătorile legale de Paştele catolic, cât şi pentru cel ortodox trebuie să le recupereze ulterior pe cele care se dublează. 

Codul muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere „dublate” de Paşte şi de Rusalii trebuie recuperate. În cazul care în care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile, salariații trebuie să fie recompensați de către angajator.

Zilele libere cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic au fost 2 (Vinerea Mare), 4 şi 5 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte), în timp ce sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox sunt 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 şi 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte).

Astfel, salariaţii care au primit zile libere pentru Paştele catolic şi care primesc acum și pentru cel ortodox vor trebui să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator. În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Prime de Paști. Între realitate și așteptări

Deşi Codul muncii prevede faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt unii angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte. Mai exact, este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă timp liber în sărbătorile legale sau care nu recompensează munca în aceste zile riscă amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel