Urmărește dezbaterea live

Cum verifici dacă ai TELEFONUL INFECTAT. Spyware-ul Pegasus poate fi eliminat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Telefoanele multor persoane au fost infectate cu spyware-ul Pegasus
Telefoanele multor persoane au fost infectate cu spyware-ul Pegasus
Cu câteva zile în urmă, a devenit cunoscut faptul că spyware-ul numit Pegasus, creat de compania israeliană NSO Group pentru serviciile de informații, este folosit pe scară largă pentru a spiona în secret cetățeni din lumea întreagă.

Potrivit specialiștilor în securitatea informațiilor, cel puțin 50 de mii de dispozitive au fost infectate în întreaga lume. Acest număr nu pare remarcabil de mare, dar Pegasus este foarte periculos. Acesta permite preluarea controlului complet al smartphone-ului, citirea  în secret a corespondenței, să înregistreze conversații telefonice, să vizualizeze fotografii și videoclipuri.

Antivirusurile populare nu pot detecta Pegasus, deoarece acest malware exploatează vulnerabilități necunoscute dezvoltatorilor de sisteme de operare și aplicații antivirus.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a dezvoltat un utilitar care vă permite să identificați acest malware. Se numește MVT (Mobile Verification Toolkit), iar codul său sursă este disponibil pe GitHub.

Utilitarul MVT este compatibil cu telefoanele Android și iOS, dar nu există soluții gata făcute pentru instalarea rapidă a aplicației. Acestea trebuie să fie compilate pentru un anumit dispozitiv, care se poate face numai pe un computer cu Linux sau macOS.

Spionarea civililor. Scandal internațional. Țintele: activiști, jurnaliști și avocați

Utilitarul salvează o copie de rezervă a datelor de pe smartphone pe computer, scanează toate datele și verifică dacă dispozitivul este infectat cu spyware-ul Pegasus și informează utilizatorul dacă informațiile de pe dispozitivul său ar putea fi compromise și transferate către terți.

Acest utilitar, în special, scanează jurnalele de transfer de date - acolo pot fi găsiți indicatori de infectare (informații despre trimiterea istoricului apelurilor, SMS-uri, mesaje IM și alte lucruri către un server). Pe iOS, aceste jurnale sunt stocate mai mult decât pe Android, deci este mult mai ușor să detectați spyware-ul Pegasus pe iPhone. Având în vedere complexitatea utilizării setului de instrumente de verificare mobilă, acest utilitar ar trebui recomandat numai utilizatorilor cu experiență în tehnologie sau celor care suspectează că au telefonul infectat cu Pegasus.

Experții în securitatea informațiilor cred că acest spyware este utilizat pentru supravegherea țintită. Nu infectează dispozitive aleatorii, ci doar smartphone-uri aparținând unor persoane specifice ale căror activități sunt de interes pentru cei care controlează acest software. Fiecare licență Pegasus costă sute de mii de dolari, astfel încât supravegherea se efectuează în principal asupra celor cu informații valoroase (de exemplu, politicieni, lideri de afaceri sau jurnaliști ai publicațiilor importante).

Deși cazul Pegasus a devenit foarte cunoscut datorită știrilor recente, sute de alte aplicații de spionaj continuă să ruleze în tăcere și să spioneze. Multe programe funcționează într-o zonă gri care se prezintă ca și control parental sau alte aplicații legitime. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel