Cumulul pensiei cu alte venituri. Ce se schimbă din 2021
Autor: Simona Haiduc pe 27 mai 2020 / 16:59 | Articole recomandate

Numai dacă, pânâ în 2021, legislația nu se modifică

Legea pensiilor care va intra în vigoare începând din 2021 permite cumularea pensiei cu alte venituri (salariale, independente ș.a.), dar se raportează diferit la căștigurile realizate simultan cu pensia, fără a duce la suspendarea acesteia din urmă. Asta, desigur, numai în situația în care respectivul act normativ nu va suferi modificări înainte de a-și intra în drepturi. 

Conform actului normativ, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice venit pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie. Noua lege nu stabilește o limită la aceste venituri, dar formulează două excepții:

1. Soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;

2. Persoana care a ieșit anticipat la pensie nu va putea, pe perioada cât primește acest tip de pensie, să o cumuleze cu venituri lunare salariale.

Citește și Pensia alimentară. Poprirea pe salariu și indemnizația de șomaj

Comparativ cu actuala legislație, cumulul este permis cu veniturile pentru care se datorează CAS. De precizat că la veniturile independente, CAS-ul nu e datorat întotdeauna. De pildă, un PFA care nu obține anual venituri din activități independente peste limita de 12 salarii minime brute nu e obligat să plătească CAS. Prin urmare, scrie Avocatnet, regula din viitoarea lege a pensiilor s-ar putea să nu le permită celor care obțin venituri independente sub 12 salarii minime să le cumuleze cu pensie - dar celor care obțin peste această limită, da. Motivul: pentru cei dintâi nu există obligație de plată a CAS, dar pentru ceilalți există.

Potrivit Codului fiscal, veniturile pentru care, în prezent, se datorează CAS sunt următoarele:

venituri din salarii sau asimilate salariilor;

venituri din activități independente;

venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

indemnizații de șomaj;

indemnizații de asigurări sociale de sănătate.


Articole recomandate Vezi toate articolele