Cumulul pensiei cu salariu. Cine poate beneficia
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Reconstituirea pensiei poate costa destul de mult
Reconstituirea pensiei poate costa destul de mult
Din cauza interminabilelor discuții pe tema cumulului pensiei cu salariul la stat, esența lucrurilor s-a diluat iar mulți nu mai știu ce este și ce nu este posibil.

Pentru cei pensionați pentru limită de vârstă legislația este permisivă în ceea ce privește posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri - spre deosebire de pensionarii anticipat sau de cei în grad de invaliditate.

Noua legislație interzice cumulul pensiei cu salariul la stat dar nu și la privat. Așadar, pensionarul cu pensie pentru limită de vârstă poate să aibă un contract de muncă în derulare și să încaseze simultan și salariu, și pensie.

Cumulul PENSIE-SALARIU. Ce șanse au PROFESORII

Pensia poate fi cumulată și cu veniturile independente. Veniturile din activități independente sunt definite în Codul fiscal drept veniturile obținute de către persoana care dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru, de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de către persoana care își asumă riscurile inerente activității, care are personal angajat sau care îndeplinește oricare dintre celelalte criterii din Codul fiscal.

Fără să ne mai complicăm cu definițiile, când vorbim de veniturile din activități independente ne gândim, în primul rând, la cei care au PFA-uri ori la cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală. Pensionarii cu pensie pentru limită de vârstă pot obține simultan cu pensia orice astfel de venit, pot obține venituri din dividende, din chirii, jocuri de noroc și lista poate continua. Iar legislația nu le impune o limită.

Cu toate acestea noua reglementare care a fost adoptată de Guvern în luna iunie a.c. prevede următoarele excepții de la interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat:

- persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție

- persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora

- pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate

- membrii Academiei Române

- asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel