Cutia Pandorei nu a fost deschisă de Evergrande. Mesajul Băncii centrale a Chinei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mesajul Băncii Populare a Chinei este clar
Mesajul Băncii Populare a Chinei este clar
Investitorii în obligațiuni se uită la două lucruri: capacitatea de plată a unei companii și disponibilitatea acesteia de a plăti. Primul aspect ține de contabilitate și de afaceri pure, în timp ce al doilea este o chestiune de credință. 

Vineri, Banca Populară a Chinei a trimis două semnale. Aceasta a declarat că riscurile financiare reprezentate de China Evergrande Group, care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, sunt "controlabile". Acesta este un cod pentru "fără salvări" și a dezamăgit investitorii care sperau la una.

Dar iată și vestea bună. Un oficial al băncii centrale a îndemnat, de asemenea, dezvoltatorii imobiliari și acționarii acestora să își îndeplinească obligațiile legate de datorii. A fost un avertisment pentru Fantasia Holdings Group Co. și pentru orice altă companie care ar fi vrut să o imite. Este timpul să plătiți. 

În luna octombrie a acestui an s-a înregistrat cea mai gravă vânzare din ultimul deceniu în spațiul obligațiunilor chinezești cu randament ridicat în dolari. În mod remarcabil, catalizatorul acestei panici pe piață nu a fost Evergrande, ale cărei riscuri erau deja evaluate de către comercianții cu ritm rapid în septembrie, ci Fantasia, un dezvoltator mult mai mic și în mare parte ignorat, care ocupă locul 64 în industria imobiliară din China. 

Cutia Pandorei

Cea mai mare vânzare de obligațiuni chinezești cu randament ridicat în dolari din ultimul deceniu nu a fost cauzată de Evergrande, ci de Fantasia, un dezvoltator de dimensiuni reduse care a refuzat să ramburseze.

Pe 4 octombrie, eșecul Fantasia de a rambursa obligațiuni în valoare de 206 milioane de dolari a dus la prăbușirea pieței. Acesta avea banii necesari pentru a plăti - sau cel puțin a dat această impresie - dar a ales să nu o facă. În decurs de o zi, obligațiunile sale scadente în decembrie au scăzut de la 68 de cenți pe dolar la 24 de cenți. 

Fantasia a deschis o cutie a Pandorei pe care lumea preferă să o închidă ermetic. Dacă unei companii nu-i plăceau perspectivele putea pur și simplu să refuze să ramburseze, să forțeze creditorii să restructureze datoriile și să-și retragă împrumuturile cu o reducere substanțială. Investitorii care dețin obligațiuni care se tranzacționează acum la 20 de cenți pe dolar ar putea fi chiar recunoscători dacă ar putea să le vândă la 50 de cenți. 

Citește și: Evergrande. 1,5 milioane de contracte pentru apartamente neconstruite încă. China ușurează creditarea

În momentul în care acest tip de gândire se instalează, întreaga piață este distrusă. Investitorii ar putea încă să treacă peste durerea provocată de criza de lichidități a Evergrande. Dar dacă o companie intenționează să "fugă" - un termen adesea folosit de investitorii de pe continent pentru a descrie ceea ce fac unele companii îndatorate - un contract nu este altceva decât o bucată de hârtie. 

Banca Centrală a Chinei este foarte conștientă de aceste ”fugare”. În noiembrie anul trecut, piața chineză de obligațiuni corporative onshore a fost bulversată după ce o companie minieră de stat din provincia Henan a intrat în incapacitate de plată. Scandalul a constat în faptul că aceasta a transferat activele de alegere dincolo de accesul creditorilor, în cazul unui faliment. Investitorii în obligațiuni s-au revoltat. Timp de câteva luni, nu au existat cumpărători pentru noile emisiuni din acea provincie.

Săptămâna trecută, atunci când Banca Centrală a Chinei a îndemnat acționarii dezvoltatorilor să ramburseze, se referea la fondatorii lor miliardari. Aceștia au bani. Hui Ka Yan de la Evergrande, de exemplu, este unul dintre cei mai bogați oameni din China. El a primit 5,3 miliarde de dolari în dividende din 2018. El poate retrage o parte din obligațiunile denominate în dolari ale Evergrande cu această generozitate. 

Probabil că Banca Centrală a Chinei ar aplauda Guangzhou R&F Properties Co, un alt dezvoltator care a provocat neliniște în ultimele zile. La sfârșitul lunii septembrie, co-fondatorii săi s-au grăbit și au promis să aloce 1,6 miliarde de dolari pentru a consolida bilanțul companiei. Acesta este un model de urmat! 

Când banca centrală rupe tăcerea, dezvoltatorii ascultă, indiferent dacă sunt onshore sau offshore. La sfârșitul lunii august, într-un rar reproș public, aceasta a cerut Evergrande să se abțină de la răspândirea de informații "neadevărate", în urma unor rapoarte mediatice galopante privind diverse vânzări potențiale ale activelor dezvoltatorului. Foarte repede, Evergrande a publicat o declarație pe site-ul său, mărturisind că zvonurile potrivit cărora ar fi vândut 65% din filiala sa EV către Xiaomi Corp. nu erau adevărate. A luat legătura cu producătorul de smartphone-uri, dar cele două părți nu au purtat discuții substanțiale, a precizat compania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel