DATORII. Analistul Câciu explică de ce CRIZA va veni PUTERNIC
Autor: Simona Haiduc pe 13 sep, 11:37 | Declarația zilei

Va fi complicat, avertizează analistul

Profesorul Adrian Câciu explică de ce noua criză economică, inevitabilă, potrivit afirmațiilor sale, va veni mai puternic. Printre multe altele este vorba de datoriile publice. Europa s-a mai confruntat cu o criză a datoriilor suverane, dar contextul era altul. Acum, după cum scrie analistul Adrian Câciu într-o postare pe Facebook, va fi mai complicat.

Înainte de toate, datoria publică a SUA va atinge 130% din Produsul Intern Brut. Adică ”26,7 mii de miliarde de dolari la un PIB de 20,6 mii de miliarde de dolari”, precizează analistul. 

Iar, ”pentru că asta nu este de ajuns, swap-urile în dolari furnizate de Rezerva Federală (FED) a SUA vor hrăni euro, adică Banca Centrală Europeană va putea emite moneda, monedă care nu ajunge la state ci ajunge la bănci, cu dobândă negativă, bănci care împrumută Comisia Europeana, Comisie Europeană care împrumută statele (la dobânda pozitiva)”, continuă profesorul Câciu. 

Un înlănțuire de fapte definite drept suveică a supraîndatorării și distrugerii economiei clasice. Care este efectul, întreabă Adrian Câciu. Și răspunde: ”Datoria publică a Uniunii Europene ajunge la 105% din PIB in anul 2020 de la 86% in 2019. În 2021, datoria publica a UE va urca la peste 110% din PIB”, amintește expertul.

Citește și SUA, deficit bugetar URIAŞ. E România afectată? Mircea Coşea răspunde Criza anterioară a datoriilor suverane în Europa a apărut când ponderea era de 80% din PIB. Este evident ca acum, inevitabil această criza va veni puternic, concluzionează Câciu.

Și adaugă: să nu uitam de China care are o datorie publică de peste 252% din PIB sau de Japonia cu peste 240% din PIB.Țările membre OECD își vor creste datoria publică, nivelul mediu ajungând la 137% din PIB. Acesta este tabloul. Iar unii îmbrățișează ideea supraîndatorarii si o vând ca soluție de parcă ar fi orbi. O numesc: "Redresare și reziliență". Va fi complicat”, încheie analistul. 

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele