Războiul, dus la un alt nivel. Armata SUA se pregătește intens
Autor: Oana Pavelescu pe 25 sep, 17:53 | Articole recomandate

General Atomics Electromagnetic Systems nu este la prima colaborare

Oficialii armatei SUA și experții din industrie colaborează pentru a explora posibilitățile domeniului tehnologiilor de detecție avansată.

Fitilurile programabile cu explozie în aer, rachetele cu detonare punctiformă, focoasele cu fragmentare și proiectilele cu energie cinetică de mare viteză pot avea consecințe letale pe câmpul de luptă. Însă aceste efecte se bazează pe raza de acțiune, precizia, orientarea și fidelitatea pe distanțe lungi a senzorilor și a sistemelor de țintire.

Armele hipersonice și armele avansate lansate din aer trebuie să funcționeze eficient într-un mediu extrem de disputat și cu grad ridicat de amenințare, în care diverse sisteme de ghidare tactică ale inamicului vor fi bruiate, semnalele de frecvență radio ar putea fi întrerupte și rețelele de comunicații ar putea fi făcute ineficiente.

Confruntarea cu amenințări noi, emergente și deosebit de moderne, care au ca scop interzicerea accesului sau a capacității de atac, este tocmai motivul pentru care armata americană investește în eforturi rapide de îmbunătățire a atingerii tintelor și a detecției armelor. Unul dintre aceste eforturi se regăsește într-un acord recent de dezvoltare tehnologică încheiat între armata SUA și General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) pentru duce tehnologiile de detectare și țintire la un nou nivel.

Oficialii armatei și experții din industrie colaborează prin intermediul unui Acord de Cooperare în Cercetare și Dezvoltare (ACCD) pentru a explora posibilitățile în ceea ce privește tehnologiile avansate de detecție, cum ar fi căutare cu infraroșu, camerele electro-optice în infraroșu de înaltă rezoluție și sistemul de detecție și telemetrie cu laser pentru a sprijini focurile de precizie cu rază lungă de acțiune. Deși este puțin probabil ca multe dintre detaliile sau particularitățile acordului să fie disponibile din motive de securitate, un comunicat de presă al GA-EMS notează că va explora posibilitățile cu muniții de precizie, hipersonice, lasere și alte tipuri de tehnologii de informații, supraveghere și recunoaștere.

Ultimul atac al SUA la Kabul: NYT contestă versiunea armatei VIDEO

Acordurile ACCD sunt adesea acorduri cu multiple fațete. Acestea pot explora atât opțiuni pe termen scurt, potrivite pentru o integrare rapidă, cât și un anumit tip de abordări de cercetare fundamentală axate pe termen mai lung. O mare parte din acordul dintre armată și GA-EMS se va concentra pe depășirea strategiilor de negare a accesului/dinamica zonei, care vor fi probabil folosite de adversari sofisticați din punct de vedere tehnologic. Prin urmare, acest acord va include contracararea contramăsurilor și achiziționarea de imagini extrem de detaliate și de ținte specifice de la distanțe mai sigure. În plus, acordul se va concentra pe capacitatea armatei de a funcționa într-un mediu cu amenințare foarte ridicată, care se așteaptă să conțină atacuri de război electronic, sisteme de bruiaj, să prevină piratarea sistemelor de poziționare globală și alte tipuri de tentative de intruziune în rețea.

Sistemele hardware mai mici, echipate cu procesare computerizată de mare viteză și detecție miniaturizată de înaltă rezoluție, sunt posibile datorită tehnologiei SWAP (size, weight, and power). Această tehnologie schimbă paradigma atacurilor, deoarece permite senzorilor mai mici să mențină niveluri ridicate de eficiență energetică, rază de acțiune și rezoluție a imaginii pe drone și aeronave cu aripă fixă mai mici. Ea permite acestor drone și avioane să mărească o imagine în timp ce operează la altitudini mai sigure și mai mari. Astfel de progrese tehnologice în domeniul detecției, dintre care multe sunt în curs de realizare de câțiva ani, permit dronelor precum MQ-9 Reaper al Forțelor Aeriene să adune și să proceseze imagini video de înaltă fidelitate și precizie, aproape de o țintă, în timp ce plutesc la o altitudine mai sigură. 

Expertiza General Atomic în domeniul SWAP ar putea permite unui MQ-9 Reaper să tragă lasere mai puternice, mai precise și cu rază de acțiune mai mare, în virtutea faptului că poate funcționa cu surse mici, dar foarte puternice de electricitate transportabilă. MQ-9 Reaper a fost îmbunătățit cu o interfață universală de armament pentru a extinde capacitatea armelor sale. Această tehnologie ar putea fi utilizată cu succes împotriva unui inamic în cazul în care tehnologiile de detectare și de țintire ale MQ-9 Reaper ar atinge noi niveluri de competență.


Articole recomandate Vezi toate articolele