Viața la bloc. Avizierul este ILEGAL? Ce spune legea
Autor: Matei Ion pe 25 sep, 10:58 | Articole recomandate

Avizierul ar putea fi declarat ilegal

În scara oricărui bloc din România există un avizier unde sunt prezente date personale ale locatarilor, un lucru care în alte părți nu există.

Conform noilor reglementări ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) acest lucru poate fi considerat a fi o ilegalitate.

Regulamentul general privind protecția datelor prevede că unul din principiile de bază ale acestuia este că orice prelucrare de date trebuie să se limiteze doar la „ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate” datele respective („reducerea la minimum a datelor”), notează avocatnet.ro, ceea ce ar putea însemna că afișarea numelor și a cheltuielilor la avizier, reprezintă prelucrarea datelor.

Viața la bloc. Cum se scapă de o amendă de 2500 lei. SIMPLU

Legea nr. 196/2018 care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește felul cum sunt afișate listele cu cheltuieli, la avizier. De pildă, administratorul trebuie să afișeze la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere. De asemenea, articolul 77 (2) din aceeași lege stabilește obligația locatarilor de a suporta cheltuielile care le revin (inclusiv cele pentru serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual), iar acestea sunt afișate pe lista lunară de plată.

S-ar putea pune problema, în contextul Legii nr. 196/2018, dacă nu cumva aceasta permite afișarea cheltuielilor lunare la avizier, alături de numele locatarilor, însă acest lucru nu pare a fi absolut clar. Nu reiese clar dacă listele de mai sus vizează chetuieli detaliate sau cheltuieli totale (urmând a fi detaliate, personal, pentru fiecare persoane, și aduse la cunoștința acestora în alte moduri - de exemplu, prin lăsarea lor în cutia poștală personală). De aceea, discuția rămâne deschisă.

În Spania, de pildă, s-a considerat că afișarea la avizier a datoriilor de întreținere ale locatarilor este contrară GDPR iar amenzile pentru astfel de lucruri urcă și la 10.000 €.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele