De ce se cere amânarea administrării celei de a treia doze
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Factorul psihologic este important
Factorul psihologic este important
Şeful OMS a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze (de consolidare) din vaccinurile anti-COVID pentru a le putea pune la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să imunizeze decât o foarte mică parte a populaţiei lor, relatează France Presse şi Reuters.

"Trebuie urgent să inversăm (distribuirea) dozelor: de la o majoritate a vaccinurilor care merg în ţările bogate la o majoritate care să meargă în ţările sărace", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că moratoriul ar trebui să dureze "cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie". Declaraţia a fost făcută în timpul unui briefing de presă al OMS la Geneva.

Şeful agenţiei ONU denunţă de luni de zile inegalitatea vaccinării, în timp ce numai 1,5 persoane din 100 în ţările sărace au primit o doză de vaccin.

El a reacţionat la faptul că Germania şi Israelul au anunţat campanii pentru o a treia doză - pentru vaccinurile ce necesită două doze iniţiale - aşa-numita "booster dose", doză de consolidare.

Tehnologia care ar putea vindeca cele mai cumplite boli. De la cancer, HIV și până la COVID-19

În mai, şeful OMS a lansat o provocare: vaccinarea a 10% din populaţie în toate ţările lumii până în septembrie. "Pentru a ajunge acolo avem nevoie de cooperarea tuturor, în special a câtorva ţări şi companii ce controlează producţia globală de vaccinuri", a subliniat dr. Tedros.

El a chemat în special grupurile farmaceutice să promoveze sistemul Covax, un sistem internaţional creat pentru a încerca să lupte împotriva inegalităţii vaccinărilor şi să ajute 92 de ţări sărace să îşi imunizeze populaţiile.

Deocamdată, Covax nu îşi poate îndeplini misiunea din cauza insuficienţei dozelor şi a reuşit să distribuie doar o mică parte din ceea ce a fost planificat iniţial.

Din cele 4 miliarde dintre dozele injectate în lume, 80% au mers în ţări cu venituri ridicate şi medii, în timp ce acestea reprezintă mai puţin de 50% din populaţia lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel