Urmărește dezbaterea live

De ce se SCUMPEȘTE energia electrică în Europa. Specialiștii explică
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Unii spun că și vremea ar fi de vină
Unii spun că și vremea ar fi de vină
Prețurile energiei electrice în Europa au crescut pe fondul scăderii producției parcurilor eoliene din Marea Nordului, având în vedere că, în ultimele săptămâni, nu a bătut vântul foarte tare, scrie Wall Street Journal.

„Acest lucru i-a luat pe mulți prin surprindere”, a explicat Konstantinov, specialist în energie la ICIS. „Dacă această situație se va repeta la iarnă, când cererea crește semnificativ, va fi o problemă reală”, a atras el atenția. 

Prețurile la electricitate au crescut în Franța, Olanda și Germania. După cum notează, în context, Financial Times, în Germania, prețul cu ridicata al energiei electrice cu livrare la începutul anului viitor a ajuns la 90 de euro/1 megawatt pe oră, aproape dublu față de valorile de la începutul anului.

În septembrie, când s-a înregistrat un vârf al evoluției prețurilor la energie electrică în Marea Britanie, acestea s-au dublat, practic, fiind de aproape șapte ori mai mari decât în ​​2020, relatează WSJ. Prețurile la electricitate în Marea Britanie s-au ridicat săptămâna trecută la până la 285 lire sterline/1 megawatt pe oră, potrivit ICIS, un nivel record din 1999.

Pentru a compensa declinul producției din parcurile eoliene, s-au folosit centrale electrice pe bază de gaz și cărbune. În același timp, prețurile gazelor din Europa, care au crescut de la începutul anului, au doborât un alt record. Luni, 13 septembrie, prețul pe bursă al gazului a pornit de la 727 dolari/1.000 de metri cubi, pentru a urca, după amiază, la 760 dolari. Un record absolut și o ascensiune impresionantă, având în vedere că, în iunie, prețul a fost un pic peste 300 de dolari/1000 metri cubi. 

Citește și PREMIERĂ. Preț RECORD la energie electrică în Germania

Dmitry Marinchenko, directorul Grupului Fitch pentru resurse naturale și mărfuri, a menționat că printre motivele acestei scumpiri a gazelor se numără rezervele reduse de gaze din instalațiile europene de stocare a gazului. De ce? Pentru că iarna trecută a fost una geroasă, iar vara foarte fierbinte.

În plus, Gazprom refuză să pompeze mai mult gaz depozitele subterane din Europa și să crească vânzările pe piața spot, așteptând lansarea gazoductului Nord Stream-2, a cărui construcție a fost finalizată, dar a cărui dare în exploatare depinde de rapiditatea cu care se rezolvă chestiunile birocratice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel