De ce se scumpește PÂINEA, dacă producția de cereale depășește orice așteptări
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Agriculturii spune că există numeroși factori
Ministrul Agriculturii spune că există numeroși factori
Producţia de cereale a depăşit, până la această dată, 15 milioane de tone, grâul şi orzul înregistrând anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone. Dar de ce se scumpește, totuși, pâinea? Explicațiile vin de la ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

"Am văzut în urmă cu două săptămâni ratingul excepţional pentru recolta agricolă din 2021 care s-a acordat României de către acest grup - GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), care practic confirmă rezultatele obţinute de către fermierii români acum la încheierea campaniei la culturile însămânţate în toamnă. Sunt câteva învăţăminte pe care le putem trage: ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru aceste producţii mari, la fel cum nu au avut nicio vină pentru seceta de anul trecut", a spus Adrian Oros într-o declaraţie pentru AGERPRES.

Referindu-se la preţul grâului din recolta anului 2021, el a subliniat că acesta este legat de recolta globală de grâu şi de mişcările din piaţă. "Anul acesta producţia globală de grâu scade cu aproape 16 milioane de tone. Pe de altă parte, China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. Asta face ca, deşi la noi în ţară producţiile să fie record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, să fie mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală. Asta s-a demonstrat şi anul trecut când noi am avut o producţie diminuată din cauza secetei - numai 6,4 milioane de tone, cu 5 milioane mai puţin - şi totuşi datorită faptului că producţia mondială a fost una record anul trecut, preţul grâului panificabil nu a crescut spectaculos", a adăugat Oros.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că majorarea preţului la grâu ar putea determina şi o scumpire a pâinii, în condiţiile în care materia primă utilizată, respectiv grâul, are o pondere semnificativă în preţ, 65-70%, iar între 30-35% energia, apa, combustibilul şi forţa de muncă.

Citește și De ce NU știe Cîțu cât costă o franzelă. Răspunsul este halucinant

Preţul grâului a continuat să crească pe piaţa europeană şi mondială, cotaţiile bursiere din această perioadă indicând valori cu circa 40% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut. Conform datelor operative ale MADR din data de 23 august, producţia de grâu de 11,4 milioane de tone a fost recoltată de pe 99,31% din suprafaţa cultivată anul acesta, de 2,151 milioane hectare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel