Declin RECORD. Economia Germaniei nu a mai trăit așa ceva
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Dar redresarea a început deja
Dar redresarea a început deja
Economia Germaniei s-a contractat cu 10,1% în trimestrul doi din 2020, după o scădere de 2,2% în precedentele trei luni, cel mai sever declin înregistrat vreodată, determinat de colapsul cheltuielilor gospodăriilor, investiţiilor companiilor şi exporturilor din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Reuters.

"Este cel mai semnificativ recul de când se publică datele statistice privind evoluţia trimestrială a PIB-ului Germaniei, în 1970", a anunţat joi Oficiul federal de statistică (Destatis). În ritm anual, cea mai mare economie europeană s-a contractat cu 11,7% în trimestrul doi din 2020, faţă de perioada similară din 2019. Analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Germaniei de 9% în ritm trimestrial şi de 11,3% în ritm anual.

Cel mai sever declin anual al economiei germane, de 7,9%, fusese raportat în trimestrul doi din 2009, în perioada de vârf a crizei financiare globale. "Redresarea economiei germane a început deja, în urma relaxării restricţiilor şi a redeschiderii frontierelor, dar nu se va mai vedea boom-ul exporturilor din ultimul deceniu", a avertizat recent Alexander Krueger, economist la Bankhaus Lampe.

Şi analiştii Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) apreciază că "redresarea va continua în semestrul doi din 2020", iar măsurile de stimulare adoptate de Guvern vor sprijini aceste evoluţii.

Citește și Covid-19. Bill Gates, declarație ȘOCANTĂ. Este INUTIL în SUA

Luna trecută, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021. Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel