Deficitul comercial se adâncește. Până în iulie 2021 a crescut cu 30%, la aproape 13 miliarde de euro
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Deficitul balanţei comerciale în primele şapte luni s-a adâncit la 12,864 miliarde de euro, mai mare cu 2,858 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, potrivit datelor INS.  

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2021, exporturile FOB au însumat 42,511 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 55,376 miliarde de euro. În primele şapte luni din acest an, exporturile au crescut cu 24,5%, iar importurile au crescut cu 25,4%, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 iulie 2020.

Doar în luna iulie 2021, exporturile FOB au însumat 6,361 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 8,547 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,186 miliarde de euro. Faţă de luna iulie 2020, exporturile din luna iulie 2021 au crescut cu 14,6%, iar importurile au crescut cu 24,3%.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2021, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate ) (30,5% la export şi 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie -31 iulie 2021 a fost de 31,347 miliarde de euro la expedieri şi de 40,424 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,7% din total exporturi şi 73,0% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele şapte luni din acest an a fost de 11,164 miliarde de euro la exporturi şi de 14,952 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,3% din total exporturi şi 27,0% din total importuri.

INS precizează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Citește și: Factura la energie. Oficial ANRE, explicații legate de creșterea prețurilor

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional, notează INS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel