Descoperire. Atmosfera planetei noastre ”sună” ca un clopot
Autor: Oana Pavelescu pe 10 iul, 17:04 | Articole recomandate

A fost confirmată o teorie veche de sute de ani

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto și de la Universitatea Hawaii din Mānoa a arătat că întreaga atmosferă a Pământului vibrează într-o manieră care seamănă foarte mult cu vibrațiile unui clopot.

Studiul, o analiză detaliată a observațiilor luate din atmosfera Pământului de-a lungul mai multor decenii, a fost apreciat ca o confirmare a teoriilor dezvoltate treptat de către fizicieni, de-a lungul ultimelor două secole.

Teoria valurilor atmosferice

Un clopot produce sunetul său distinct, vibrând simultan pe mai multe frecvențe: sună un ton fundamental jos în același timp cu multe tonuri înalte.

În studiul lor, publicat în Journal of the Atmospheric Sciences, oamenii de știință descriu un fel de „muzică” în atmosferă care nu este detectată ca un sunet propriu-zis pe care îl putem auzi, ci mai degrabă ca unde la scară mare de presiune atmosferică care se întind pe glob și călătoresc în jurul ecuatorului, unele mișcându-se de la est la vest și altele de la vest la est.

Fiecare dintre undele detectate de oamenii de știință este o vibrație rezonantă a atmosferei globale, care are caracteristici analogice unui pas rezonant al unui clopot care sună.

O rară eclipsă de soare, vizibilă din Africa

În același mod în care Luna are o mare influență gravitațională asupra mărilor Pământului în același fel atrage și atmosfera planetei noastre. Luna împreună cu Soarelui, creează valuri atmosferice, sau rezonanțe, pe cer, care pot fi detectate ca niște buzunare în mișcare , care pot avea lungimi de mii de kilometri.

Confirmarea teoriilor vechi de secole

În noul studiu realizat de Takatoshi Sakazaki, profesor asistent la Școala de științe a Universității Kyoto, și Kevin Hamilton, profesor emerit la la Universitatea Hawaii din Mānoa, au prezentat o analiză detaliată a observațiilor presiunii atmosferice în fiecare oră, măsurată timp de 38 de ani.

Rezultatele studiului au scos la iveală zeci de modele de valuri care au fost prezise doar în teorie.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele