Dezamăgire. Fondul European de Apărare, buget de 7 miliarde euro
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Mult sub suma inițială
Mult sub suma inițială
Fondul European de Apărare (EDF), care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale, au decis liderii europeni la summitul încheiat marţi, informează AFP.

Obiectivul fondului este să ''favorizeze competitivitatea, eficacitatea şi capacitatea de inovare a bazei industriale şi tehnologice a apărării europene, susţinând acţiuni de colaborare şi de cooperare transfrontalieră în întreaga Uniune, în fiecare etapă a ciclului industrial al produselor şi tehnologiilor de apărare''.

Miniştrii apărării francez, german, italian şi spaniol i-au scris la sfârşitul lunii mai şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, pentru a-i aminti necesitatea unui EDF ambiţios, considerându-l ''esenţial pentru finanţarea şi consolidarea cercetării şi capacităţilor de dezvoltare care ne vor consolida abilitatea de a face faţă multiplelor crize şi ameninţări mondiale''.

Bugetul multianual adoptat marţi de şefii de stat şi de guvern este exprimat în preţuri constante din 2018. Cele 13 miliarde de euro promise de Comisie corespund sumei de 11 miliarde de euro în preţuri constante din 2018. Prin urmare, bugetul alocat în final pentru EDF va fi cu mai mult de o treime mai mic faţă de suma preconizată.

Citește și Summit UE. Premierul Croației: Ni s-au DUBLAT fondurile europene

Dorit de Franţa, Fondul European de Apărare nu era agreat de toate statele membre ale UE şi suma de 7 miliarde de euro care îi este alocată a rezultat în urma intenselor negocieri din ultimele zile asupra bugetului multianual al UE (stabilit acum la 1.074 miliarde de euro) şi fondului de redresare post-pandemie.

În schimb, bugetul alocat acţiunii spaţiale a scăzut mai puţin faţă de suma propusă iniţial. Acesta va fi de 13,3 miliarde de euro (în preţuri constante din 2018) pentru perioada 2021-2027. Iniţial s-a propus alocarea a 16 miliarde de euro în preţuri curente, respectiv 14 miliarde de euro în preţuri constante din 2018. Din cele 13,3 miliarde de euro, 8 miliarde vor fi destinate sistemului european de navigaţie prin satelit Galileo şi 4,8 miliarde programului de observare Terre Copernicus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel