Diferență de 1000 de dolari. Platina, făcută praf de paladiu
Autor: Simona Haiduc pe 10 dec 2019 / 07:12 | Mutarea zilei

Jocurile sunt făcute de producătorii auto

Prețul la paladiu a depășit cu 1000 de dolari, adică de două ori, pe cel al platinei. E adevărat, paladiu a fost întotdeauna mai scump decât platina. Dar de la începutul anului 2016, prețul acestui metal s-a triplat, practic, în timp ce prețul platinei a rămas aproape neschimbat. 

În prezent, platina este tranzacționată cu circa 900 de dolari/uncie, paladiu, cu 1840 de dolari/uncie. Experții sunt convinși: paladiu poate urca și mai sus. Dar și piața platinei și-au putea reveni anul viitor: potrivit estimărilor experților, cererea a explodat din cauza prețului scăzut. Scumpirea paladiului este reacție la deficitul de pe piață, pe fondul cererii tot mai mare din partea industriei auto.

Pentru 2020, experții anticipează însă o creștere a cererii pentru platina. ”Prețurile la platină scad comparativ cu anul trecut din cauza scăderii cererii din partea producătorilor auto. Anul viitor, tendința se va menține. Dar pe măsura creșterii prețurilor la paladiu, platina ar putea deveni mai atractivă pentru industria auto, ceea ce va susține cererea”, au apreciat specialiștii.

Citește și Paladiul a devenit mai scump decât aurul. De ce

Prin urmare, ”această anomalie, o asemenea diferență de preț între cele două metale nu poate dura pe termen lung. De aceea, anticipăm că prețul la platină va crește anul viitor cu 30-49%, iar cel al paladiului cu numai 20%”, sunt de părere analiștii.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele