Dolarul american nu mai este dorit în China. Măsurile Beijingului
Autor: Simona Haiduc pe 18 noi 2019 / 11:35 | Articole recomandate

În condițiile date, dolarul a deveni un pericol pentru China

China își reduce investițiile în obligațiuni americane și cumpără tot mai multe aur. Sunt măsuri menite, în opinia analiștilor, să scadă dependența Beijingului de dolarul SUA.

Confruntarea dintre Statele Unite și China în domeniul comercial amplifică riscul distanțării celor două puteri economice ale lumii. Pentru a reduce dependența Chinei de dolarul american, autoritățile de la Beijing își diversifică rezervele, investind mai puțin în obligațiuni de stat americane și cumpărând tot mai multe tone de aur.

În iunie anul curent, 59% din rezervele Chinei erau păstrate în dolari americani. Asta în condițiile în care divergențele dintre SUA și China sunt departe de a-și fi găsit o rezolvare, deși discuțiile continuă, iar declarațiile ambelor părți sunt când opimiste, când pesimite, spre disperarea piețelor devenite extrem de sensibile la fiecare vorbă venită de la Washington sau Beijing. Prin urmare, China este, în prezent, extrem de dependentă de volatilitatea valutei americane.

Creșterea achizițiilor de aur a făcut ca, în prezent, China să dispună de 1.959,5 tone de metal galben, un record pentru această țară.

Citește și Atac la dolarul american. Țările BRICS vor o criptomonedă comună

De asemenea, China depinde de dolarul american în domeniul corporast. Datoria companiilor chineze se ridică la circa 500 milioane de dolari. Ceea ce ar putea deveni o mare problemă, având în vedere faptul că dolarul american și-a consilidat poziția față de yuan pe durata războiului comercial dintre SUA și China.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele