Dronele invincibile ale NATO, spionează de la altitudini incredibile
Autor: Oana Pavelescu pe 22 feb, 17:37 | Articole recomandate

NATO s-a înarmat cu un nou tip de drone

NATO, condusă de SUA, a declarat capacitatea operațională inițială (IOC) pentru flota sa de drone Northrop Grumman RQ-4D Phoenix, a declarat alianța militară interguvernamentală într-un comunicat.

NATO a declarat operațională flota de cinci drone de mare rezistență la mare înălțime, drone care vor colecta o serie de informații.

Achiziționarea dronelor Dronele RQ-4D Phoenix a fost anunțată pe 15 februarie 2021.

Anunțul a fost făcut după livrarea și a celei de-a cincea aeronave, la baza Sigonella din Italia.

Sistemul AGS (Alliance Ground Surveillance) a fost dezvoltat de o echipă condusă de Northrop Grumman, formată din membri ai gigantului aerospațial italian Leonardo și compania norvegiană aerospațiale Kongsberg. A fost conceput pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a situației de la sol.

Cele trei firme aerospațiale și-au reunit resursele pentru a dezvolta sistemul AGS, care utilizează cinci aeronave, senzori și sisteme de sprijin pentru a efectua misiuni de supraveghere.

Potrivit unei declarații publicate de NATO, scopul flotei de drone este de a „crește substanțial conștientizarea, indicațiile și avertismentele Alianței cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul granițelor sale”.

Dronele NATO RQ-4D vor îndeplini o serie de roluri, inclusiv protecția forței, securitatea frontierelor, răspunsul la dezastre și operațiuni de gestionare a crizelor.

Dronele vor funriza informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) cu toți cei 30 de membri ai alianței NATO.

Una dintre caracteristicile dronelor RQ-4D Phoenix este capacitatea de a zbura mai mult de 32 de ore, până la peste 18 mii de metri altitudine. Fiecare dronă poartă senzori ISR, cum ar fi camere electro-optice / cu infraroșu și radar cu diafragmă sintetică pentru a face fotografii pe o zonă largă a solului.

Sigonella va fi regiunea de unde UAV-urile vor fi pilotate de la distanță pentru operațiunile membrilor NATO. 

În afară de dronele Phoenix, NATO deține și operează și o gamă variată de aeronave. Acestea includ o flotă de avioane Boeing E-3A Airborne Warning & Control System, avioane Boeing C-17 Globemaster III și aeronave Airbus A330 Multi Role Tanker Transport.

„Această capacitate unică, multinațională, asociată cu o echipă de specialiști aliați care procesează, evaluează și distribuie informații furnizează factorilor de decizie NATO informații în timp util și relevante”, spune generalul-maior Phillip Stewart, comandant al Direcției strategice de ocupare a forței de muncă cu sediul suprem Allied Powers Europe .

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele