Urmărește dezbaterea live

'Echipa de ȘOC'. Cum se pregătește Uniunea să răspundă HACKERILOR
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Atacuri cibernetice
Atacuri cibernetice
Până la sfârșitul anului 2022, UE dorește operaționalizarea unei Unități Cibernetice, o entitate care să prevină și să răspundă atacurilor cibernetice tot mai numeroase și mai agresive cu care se confruntă majoritatea țărilor membre.  

Uniunea Europeană dorește să lanseze o nouă structură cu un nivel de reacție foarte ridicat, care să răspundă atacurilor cibernetice, care vin fie din partea unor actori statali precum Rusia sau China, fie dinspre organizații criminale.

Comisia Europeană va prezenta miercuri noua structură -  „Unitatea cibernetică comună” - care ar permite statelor afectate de atacuri cibernetice să ceară ajutor celorlalte state membre sau direct Uniunii, relatează Politico. 

În ultima perioadă, atacurile cibernetice au făcut ravagii pe continent și au determinat oficialii europeană să ia măsuri pentru consolidarea apărării împotriva unor astfel de amenințări, care devin din ce în ce mai sofisticate și care cresc în intensitate.

Citește și: Dacia a prezentat Duster facelift. Ce noi dotări are viitorul model. VIDEO

Planul va crea și o platformă comună, în cadrul căreia vor fi coordonate răspunsurile la atacuri și se vor aloca eficient resursele necesare. Platforma va putea fi utilizată de structurile de apărare împotriva criminalității cibernetice, agențiile cibernetice, diplomați, structurile militare și firmele de securitate cibernetică.

Ideea unei astfel de unității de luptă împotriva atacurilor cibernetice datează din 2019, dar materializarea proiectului a trenat din cauza competenței foarte ''diluate'' a Uniunii de a interveni în aspecte ce țin de securitatea națională a fiecărui stat membru.

Atacurile cibernetice care au lovit  între timp, atât instituțiile naționale, cât și cele ale UE ar putea obliga guvernele să găsească un numitor comun. Atacuri precum cel îndreptat împotriva Agenției Europene pentru Medicamente, campaniile de spionaj cibernetic care au vizat mai mulți oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul belgian de interne și zeci de politicieni polonezi, precum și  atacuri ransomware împotriva spitalelor din Irlanda și Franța devin tot mai numeroase și mai agresive.

Planul Comisiei, care este oficial doar o „recomandare” către guvernele naționale, va fi pus în practică de Agenția pentru Securitate Cibernetică a UE (ENISA) care, probabil, va operaționaliza Unitatea cibernetică.

Trebuie spus că la nivelul Uniunii există deja o structură de răspuns la amenințările cibernetice. Un grup de șase țări din UE (din care face parte și România) au creat deja echipe comune de răspuns cibernetic în cadrul sistemului de cooperare în domeniul apărării al UE (PESCO). Domeniile de acțiune ale structurii existente au vizat: protejarea a alegerilor și a infrastructurii 5G, iar structurile poliției privind criminalitatea cibernetică cooperează la anchete la Centrul european de criminalitate informatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel