Economiști: SUA ținta altei nenorociri. Ar putea deveni veșnic
Autor: Simona Haiduc pe 15 iun, 11:19 | Mutarea zilei

Un fenomen care spulberă cele mai multe dintre eforturi

Actuala rată a șomajului din Statele Unite s-ar putea menține pentru mult timp de acum înainte, devenind, oarecum, ”veșnică”, este concluzia la care au ajuns economiștii agenției Bloomberg Olivia Rockeman și Jill Ward. Argumentându-și punctul de vedere, ei au evocat drept cauză ”șocul redistribuirii forței de muncă”, fenomen care apare atunci când într-un domeniu se creează noi locuri de muncă, în timp ce în alte numărul acestora se reduce.

Aparent, situația nu ar trebui să îngrijoreze, problema este însă că noile locuri de muncă se creează într-un ritm mai lent decât se reduc cele vechi. Autorii analizei consideră că șomajul nu va putea coborât de la actualii indici extrem de ridicați nici chiar pe seama programelor de stimulare monetară și fiscală, cu ajutoare și facilități de creditare acordate întreprinderilor și cetățenilor.

Pe termen mediu, aceste eforturi, cu adevărat colosale, ar putea redresa piața muncii a Statelor Unite, dar la un moment dat efectul tuturor stimulentelor se va reduce la zero, cred economiștii de la Bloomberg Economics. În ultimul timp se înregistrează tot mai puține cereri de șomaj comparativ cu nivelul record din primăvara acestui an. 

Ceea ce nu înseamnă că valul de concedieri a luat sfârșit. Dimpotrivă, acum vor fi afectate angajații cu funcții înalte, care dețin conturi de economii și nu au nevoie de ajutor de șomaj. Acest lucru se întâmplă pe fondul redeschiderii multor companii și a unor întregi domenii de activitate. Potrivit datelor statistice, la sfârșitul lunii mai, 40 de milioane de americani își pierduseră locurilor de muncă, numai în aprilie fiind închise 20,5 milioane joburi, ca efect al măsurilor de carantină impuse de răspândirea noului coronavirus. 

Citește și Donald Trump: Punem capăt erei războaielor nesfârşite

”Șocul redistribuirii a devenit cauza a aproape 30% dintre totalul concedierile din ultimele luni”, au calculat experții Bloomberg. ”Alte 50% au fost consecința blocării economiei. În alte 20% dintre cazuri a fost vorba de atracția ajutoarelor de șomaj consistente, la care beneficiarii lor nu vor să renunțe”, afirmă autorii studiului. 

În opinia lor, singura soluție în situația creată este identificarea de către administrația americană a unei noi abordări, mai flexibile, a programelor de susținere a economiei și care trebuie să se concentreze pe stimularea numai a companiilor care, în condiții de normalitate, au prezentat rezultate financiare bune. Celelalte firme, aflate mereu pe muchie de cuțit, incapabile să-și reorganizeze businessul, nu ar trebui să mizeze pe ajutorul statului.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele