Economia Marii Britanii a stagnat în trimestrul trei
Autor: Mara Ivan pe 10 dec 2019 / 20:52 | Companii

Incertitudinile legate de Brexit și-au spus cuvântul

Economia Marii Britanii a înregistrat cea mai slabă evoluție din ultimii zece ani în perioada august-octombrie 2019, produsul intern brut (PIB) marcând o nouă stagnare în ritm trimestrial, transmite BBC.

În ritm anual, economia britanică a înregistrat un ritm de creștere de 0,7%, cel mai slab din ultimii aproape 7 ani. Cifrele vin înaintea alegerilor generale de joi în pregătirea cărora cele două partide principale au promis că vor crește investițiile publice pentru a stimula economia.

Deși sectorul serviciilor a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea din acest an, evoluția pozitivă a fost compensată negativ de o contracție de 0,7% a sectorului manufacturier și o scădere de 0,3% în construcții în perioada august-octombrie. Oficiul britanic pentru statistică a precizat că a existat „o scădere notabilă a construcțiilor de locuințe și a investițiilor în infrastructură în octombrie”, scrie Mediafax.

John Hawksworth, economist șef la compania de consultanță PwC, a pus "pierderea de impuls" a economiei britanice pe fondul incertitudinilor legate de Brexit. "Creșterea pare probabil să rămână atenuată în restul anului 2019, dar sperăm la o revenire treptată a activității economice pe parcursul anului 2020 dacă incertitudinile politice și economice actuale se vor ameliora. Principalul nostru scenariu prevede o creștere a PIB-ului de 1% în 2020, în condițiile unui Brexit ordonat", a spus Hawksworth.

Citește și Brexit, printre "cele mai spectaculoase greșeli" din istoria UE

Profesorul de economie Costas Milas de la Universitatea din Liverpool a descris cifrele drept "destul de slabe". "Economia noastră continuă să dezamăgească, ceea ce va aduce probabil mult mai aproape o scădere a ratei dobânzii de către Banca Angliei, mai ales dacă alegerile de joi se vor dovedi neconcludente", a spus Millas.

În ciuda evoluției negative a PIB, lira sterlină a continuat să se aprecieze marți în raport cu euro și dolarul după o altă sesiune de creșteri luni, investitorii fiind de părere că Partidul Conservator va obține o majoritate în Camera Comunelor la alegerile de joi. Conservatorii au candidat pe promisiunea că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie.

Te-ar putea interesa și...
Companii Vezi toate articolele