Economia Marii Britanii a stagnat în trimestrul trei
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Incertitudinile legate de Brexit și-au spus cuvântul
Incertitudinile legate de Brexit și-au spus cuvântul
Economia Marii Britanii a înregistrat cea mai slabă evoluție din ultimii zece ani în perioada august-octombrie 2019, produsul intern brut (PIB) marcând o nouă stagnare în ritm trimestrial, transmite BBC.

În ritm anual, economia britanică a înregistrat un ritm de creștere de 0,7%, cel mai slab din ultimii aproape 7 ani. Cifrele vin înaintea alegerilor generale de joi în pregătirea cărora cele două partide principale au promis că vor crește investițiile publice pentru a stimula economia.

Deși sectorul serviciilor a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea din acest an, evoluția pozitivă a fost compensată negativ de o contracție de 0,7% a sectorului manufacturier și o scădere de 0,3% în construcții în perioada august-octombrie. Oficiul britanic pentru statistică a precizat că a existat „o scădere notabilă a construcțiilor de locuințe și a investițiilor în infrastructură în octombrie”, scrie Mediafax.

John Hawksworth, economist șef la compania de consultanță PwC, a pus "pierderea de impuls" a economiei britanice pe fondul incertitudinilor legate de Brexit. "Creșterea pare probabil să rămână atenuată în restul anului 2019, dar sperăm la o revenire treptată a activității economice pe parcursul anului 2020 dacă incertitudinile politice și economice actuale se vor ameliora. Principalul nostru scenariu prevede o creștere a PIB-ului de 1% în 2020, în condițiile unui Brexit ordonat", a spus Hawksworth.

Citește și Brexit, printre "cele mai spectaculoase greșeli" din istoria UE

Profesorul de economie Costas Milas de la Universitatea din Liverpool a descris cifrele drept "destul de slabe". "Economia noastră continuă să dezamăgească, ceea ce va aduce probabil mult mai aproape o scădere a ratei dobânzii de către Banca Angliei, mai ales dacă alegerile de joi se vor dovedi neconcludente", a spus Millas.

În ciuda evoluției negative a PIB, lira sterlină a continuat să se aprecieze marți în raport cu euro și dolarul după o altă sesiune de creșteri luni, investitorii fiind de părere că Partidul Conservator va obține o majoritate în Camera Comunelor la alegerile de joi. Conservatorii au candidat pe promisiunea că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel