Economistul Câciu despre CURSUL EURO: Guvernul are CHEIA
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În opinia lui Câciu, Guvernul trebuie să se miște repede. ''Dacă reușește să aducă rapid investiții străine directe și fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, avem șansa să nu resimțim șocul și să avem un curs care să stabiliz
În opinia lui Câciu, Guvernul trebuie să se miște repede. ''Dacă reușește să aducă rapid investiții străine directe și fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, avem șansa să nu resimțim șocul și să avem un curs care să stabilizeze în jurul valorii de 4,95 lei/euro.
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Câciu a declarat, în exclusivitate pentru DCBusiness, că direcția ascendentă a cursului euro-leu poate fi oprită doar de Guvern, Banca Națională acționând corect din punct de vedere al politicii monetare și nu i se poate reproșa nimic.

În opinia economistului, deocamdată există destui bani în piață dar în lunile următoare situația se va agrava. ''Mă aștept la un șoc în trimestrul doi pentru că fenomenul este la început'', precizează analistul economic, adăugând că leul ar putea să se deprecieze până la nivelul de 5 lei/euro.

În creșterea euro sunt identificați patru factori interni care trag cursul în sus: deficitele de cont curent, deficitul public, reducerea investițiilor și importurile mai mari decât exporturile.

''Factorii interni țin de adâncirea deficitelor gemene, respectiv deficitul de cont curent (aproape dublu față de aceeași perioadă din 2020: 239 milioane euro față de 140 de milioane euro)  și deficitul public, care atinge o valoare istorică în primele trei luni ale anului 2021 (cca. 21 miliarde lei, adică 1,9% din PIB)'' afirmă Câciu.

''Celor două deficite li se adaugă reducerea de trei ori a Investițiilor Străine Directe (care reprezenta un capital ieftin în valută) și o balanță comercială total deficitară adică dependență masivă de importuri și o absorbție de fonduri europene în scădere''.

La aceste probleme interne se adaugă doi factori externi: retragerea capitalurilor din țările emergente (deoarece fondurile de capital se pregătesc să finanțeze Planul de Redresare și Reziliență al Comisiei)  și aprecierea euro față de dolar, care va permite BCE să tipărească monedă.

''Astfel că, atunci când auzim de tendințe regionale trebuie ca oamenii să știe care sunt cele două cauze ale acestor tendințe: retragerea capitalurilor și aprecierea euro față de dolar'', a adăugat economistul.

Cauza creșterii cursului o reprezintă politicile fiscal-bugetare, iar nu politica monetară. ''Aș lăuda chiar BNR pentru că a acționat foarte bine (...) cu privire la ratele de dobândă''.

Citește și: Euro bate toate RECORDURILE! Veste PROASTĂ pentru români

Care este soluția

În opinia lui Câciu, Guvernul trebuie să se miște repede. ''Dacă reușește să aducă rapid investiții străine directe și fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, avem șansa să nu resimțim șocul și să avem un curs care să stabilizeze în jurul valorii de 4,95 lei/euro. Dacă nu, este greu de anticipat.

Guvernul trebuie să înțeleagă că nu te joci cu deficitele chiar dacă e pandemie. Deja trăim pe datorie. Datoria înseamnă bani. Cu cât datoria e mai mare, presiunea pe curs crește. Este timpul să ne trezim pentru că dacă vom ajunge la un curs de 5 lei/euro efectele economice dar și sociale vor fi destul de complicate''.

De asemenea, Adrian Câciu precizează că efectele Planului Național de Redresare și Reziliență nu se vor simți în 2021 întrucât banii ajung prea târziu și prea puțini ca să poată influența pozitiv economia și moneda națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel