Egiptenii au găsit ORAȘUL PIERDUT, vechi pe peste 3000 de ani
Autor: Simona Haiduc pe 09 apr, 16:13 | Mutarea zilei

Cândva, i se spunea Orașul de aur

În Egipt a fost descoperit orașul antic din Luxor, care a stat ascuns sub nisipuri aproximativ 3.000 de ani, a anunțat publicația publicația Ahram Online.

Denumit „Orașul de aur pierdut”, această așezare antică datează din timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea și a fost folosită și de conducătorii Tutankhamon și Ay.

„Multe expediții străine au încercat să găsească acest oraș, dar nu au reușit. Am început căutările noastre cu mormântul lui Tutankhamon, deoarece templele Horemheb și Aye au fost găsite în această zonă ”, a declarat șeful expediției, arheologul și istoricul Zahi Hawass.

Membrii misiunii au fost surprinși de descoperirea lor: la urma urmei, orașul a fost cel mai mare găsit vreodată în Egipt. El a fost fondat de al nouălea rege al dinastiei a 18-a, Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul între 1391 și 1353 î.Hr. La acea vreme, așezarea era cea mai mare din imperiul de pe malul vestic al Luxorului.

Potrivit arheologilor, de-a lungul străzilor din Orașul de aur, casele au rezistat presiunii timpulului, unele dintre ziduri având înălțimi chiar și de trei metri. Potrivit profesorului de egiptologie de la Universitatea Johns Hopkins din americanul Baltimore Betsy Brian, această descoperire arheologică va fi a doua cea mai importantă după mormântul faraonului Tutankhamon.

Citește și Descoperire surprinzătoare în Egipt. Ceva nemaivăzut

„Descoperirea ne va oferi nu numai o ocazie rară de a învăța despre viața vechilor egipteni în perioada de glorie a imperiului, dar va contribui, de asemenea, la clarificarea unuia dintre cele mai mari mistere ale istoriei: de ce au decis Akhenaton și Nefertiti să se mute la Amarna", a subliniat Brian.

Zona în care au avut loc săpăturile se află între templul lui Ramses III din Medinet Abu și templul lui Amenhotep III din Memnon. Acolo, în toamna anului 2020, a fost inițial organizată o lucrare pentru găsirea mormântului lui Tutankhamon.


Mutarea zilei Vezi toate articolele