Enel scoate un miliard de euro din buzunar. Ce face cu banii
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pentru achiziţionarea de active hidroelectrice şi din domeniul gazelor
Pentru achiziţionarea de active hidroelectrice şi din domeniul gazelor
Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, este în stadiul final al negocierilor pentru achiziţionarea de active hidroelectrice şi din domeniul gazelor de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, depăşind ofertele competitorilor, inclusiv pe cea a grupului francez Total, a anunţat marţi publicaţia Il Sole 24 Ore, transmite Reuters.

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume în funcţie de capacitatea instalată şi intenţionează să cheltuiască 150 miliarde de euro din proprii săi bani pentru a-şi tripla aproape capacitatea deţinută, la 120 gigawaţi (GW), şi să-şi reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2030.

Oferta Enel este aproape sigur câştigătoare, după ce ERG a analizat ofertele depuse de toţi candidaţii pentru activele de peste un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari), a informat publicaţia italiană. În martie, Reuters anunţa că ERG caută să vândă activele pentru a reinvesti în străinătate, în domeniul energiei eoliene şi solare, în timp ce îşi menţine ratingul de credit. Oferta ERG a atras interesul companiilor de utilităţi şi al fondurilor de investiţii.

Luna trecută, directorul general al Enel, Francesco Starace, avertiza că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime, precum şi cu echipament specializat pentru industria regenerabilă. "Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi. Poate doar pentru 2024", a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece multe reţele din numeroase ţări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susţin folosirea cărbunelui şi a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană şi solară depinde de condiţiile climatice, iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Citește și Enel ia cu asalt pieţele americane şi internaţionale. Sunt 3,4 miliarde euro

Pandemia a schimbat asta deoarece sistemele energetice au absorbit fără probleme un nivel ridicat de energie provenită din surse eoliene şi solare. "A fost ca şi cum am fi trăit trei ani în unul. Ştim că viitorul este sigur şi ştim că putem trăi destul de bine", a afirmat şeful Enel. Acesta a apreciat că Statele Unite, Europa şi America Latină sunt zonele cheie ale Enel, în timp ce sud-estul Asiei şi India vor fi viitoarele pieţe de creştere.

Întrebat ce ar putea face guvernele pentru tranziţia energetică, el a spus că este necesar să se concentreze pe implementarea noilor tehnologii disponibile în loc să risipească timp şi bani pentru a dezvolta ceea ce este încă nedemonstrat. "Nu faceţi tot timpul filme SF. Gândiţi-vă la ce tehnologii avem acum şi lucraţi din greu!", a declarat Starace. Enel Spa, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, are o prezenţă importantă pe piaţa din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...


pixel