Este cea mai gravă criză la nivel global. Oamenii sunt disperați
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este dificil să găsești exact ce trebuie
Este dificil să găsești exact ce trebuie
O altă nenorocire s-a abătut asupra economiilor lumii. Problema forței de muncă. Potrivit unui studiu elaborat de firma internațională ManPowerGroup, la nivel mondial, două treimi dintre angajatori se confruntă cu o criză a forței de muncă. Nu găsesc candidații potriviți pentru nevoile lor.

În cadrul unui sondaj au fost invitați să participe responsabili ai Serviciilor de resurse umane din 45.000 de companii din 43 de țări. Aproximativ 69% dintre aceștia au recunoscut că au întâmpinat greutăți surprinzătoare în găsirea personalului necesar, fără a reuși, în pofida eforturilor depuse, să acopere toate posturile scoase la bătaie. 

În același timp, 15 țări din Europa și America de Nord au raportat cel mai mare număr de locuri de muncă vacante din 1962: a fost o situție inedită de când ManPowerGroup realizează astfel de sondaje. Experții firmei este de părere că situația actuală pe piața muncii este cea mai gravă criză din ultimii 15 ani.

În același timp, companiile intervievate au remarcat că, totuși, a devenit ușor mai ușor să angajezi personal decât în ​​ultimele trei luni ale anului 2020. Analiștii prezic că, în trimestrul trei al anului, piața muncii va crește cel mai mult în Statele Unite (25 la sută), Taiwan (24 la sută) și Australia (17 la sută). Cele mai puține (un procent) posturi vacante vor apărea în Argentina, Panama și Africa de Sud, iar în Hong Kong nu vor exista deloc locuri de muncă noi. În plus, angajatorii din 42 din cele 43 de țări sunt gata să majoreze salariile angajaților lor.

"Lipsa continuă de resurse umane înseamnă arată că marile companii, oricum, cele care își permit așa ceva, trebuie să meargă mai mult de instruirea proaspeților angajați pentru a nu pierde ritmul de redresare economică după dezastruosul an pandemic 2020”, a comentat Jonas Prizing, director executiv al ManPowerGroup.

Citește și Europa, pregătește-te, vine o CRIZĂ a gazelor, anunță un diplomat SUA

Aproximativ 40% dintre respondenți au menționat că sunt implicați activ în instruirea personalului. Același număr de companii oferă angajaților ore de lucru flexibile, iar aproape o treime dintre angajatori au raportat creșteri de salarii. Unele firme au promis bonusuri pentru semnarea contractelor și vacanțe mai lungi. De obicei, stimulentele pentru recrutarea angajaților depind de domeniul de activitate al companiei. De exemplu, în domeniul finanțelor, ele oferă adesea cursuri de auto-dezvoltare și „muncă la distanță” parțială, iar în întreprinderile producătoare încearcă să atragă salarii mai mari și ore flexibile.

Lipsa forței de muncă a lovit deja industriile cheie din multe țări. Marea Britanie se confruntă cu o criză alimentară din cauza lipsei de șoferi de camioane și lucrători în depozite. Rafturile magazinelor riscă să rămână goale din cauza faptului că nu există nimeni care să transporte mărfuri și să le monitorizeze depozitarea.

Între timp, în SUA, lipsa de personal calificat în construcția drumurilor, a lucrătorilor de metrou și a tehnicienilor de întreținere ar putea submina planul de infrastructură al președintelui Joe Biden în miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel