Europenii, în alertă: Ceea ce face Iranul cu uraniu, este ALARMANT
Autor: Ciprian Dumitrache pe 24 feb, 10:58 | Articole recomandate

Pregătirile Iranului pentru punerea în aplicare a deciziei de a îmbogăţi uraniu la nivelul de 60% au început deja de marţi seara.

Stocul de uraniu îmbogăţit deţinut de Iran este de 14 ori mai mare decât limita autorizată de acordul din 2015, potrivit unui raport AIEA, consultat marţi de AFP.

Iranul a confirmat marţi intrarea în vigoare a unor restricţii pentru inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), după expirarea unui ultimatum al Teheranului privind ridicarea sancţiunilor americane.

Londra, Parisul şi Berlinul au denunţat marţi, într-un comunicat comun, limitarea de către Iran a inspecţiilor, subliniind ''natura periculoasă'' a deciziei Teheranului. ''Cerem Iranului să înceteze şi să revină la toate măsurile care reduc transparenţa'', se mai arată în comunicatul comun.

Citește și: BNR. Detalii NOI despre AUR și LEU

Potrivit unui raport consultat marţi de AFP şi care va fi examinat în cadrul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul deţine de acum o cantitate de uraniu slab îmbogăţit de 14 ori mai mare decât limita autorizată de acordul din 2015, relatează Agerpres.

Washingtonul a reintrodus în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, sancţiunile suspendate conform acordului din 2015 între Iran şi puterile internaţionale. SUA s-au retras unilateral din înţelegerea cunoscută ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune).

Ambasadorul iranian la AIEA, Kazem Gharibabadi, declarase că responsabilii instalaţiilor nucleare au primit instrucţiuni privind restricţionarea inspecţiilor începând de marţi, 23 februarie a.c., de la ora locală 0.00.

 

 


Articole recomandate Vezi toate articolele