Europenii NU trebuie să spere: Gazele naturale nu se vor IEFTINI
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt mai mulți factori ce nu permit prețurilor să scadă prea mult
Sunt mai mulți factori ce nu permit prețurilor să scadă prea mult
Cine face această amenințare? Rușii, prin vocea a numeroși experți, dar și a unor oficiali ai Gazpromului. Cam același lucru lasă însă de înțeles și o serie de analiști germani, extrem de sceptici în privința șanselor ca noul gazoduct Nord Stream-2 să intre prea curând în funcțiune. 

Ce spun unii și ce zic ceilalți. În primul rând Gazprom. Gigantul rus recunoaște că, în septembrie, au fost unele probleme, aproape șapte zile, cu alimentarea conductelor de transport către Europa din cauza unei explozii grave la una dintre fabricile lui. Incidentul s-a produs însă când prețurile la gaze erau deja în creștere. Și nu de ieri, de azi. 

Europenii au așteptat toată vara ca prețurile să scadă, așa cum se întâmplă cam în fiecare an. Au omis însă din vedere un aspect important: creșterea neașteptată a cererii de gaze din partea Asiei. Astfel că majoritatea transporturile de gaze naturale lichefiate au pornit să acopere acele solicitări. Așteptând ca prețurile să scapă, europenii au neglijat să cumpere gaze pentru completarea depozitelor subterane, aproape goale. 

Între timp, prețurile au continuat să urce. Și-au zis apoi că, după ce, în octombrie se va da drumul la primul fir al gazoductului Nord Stream-2, conducta ce ajunge din Rusia direct în Germania traversând Marea Baltică, prețurile se vor înscrie, în sfârșit, pe mult așteptatul trend descendent. Pentru ca, la 1 noiembrie când va fi dată în exploatarea și al doilea fir, gazele se vor ieftini considerabil. 

Socoteala de acasă nu se potrivește însă cu cea din târg. De ce explică Deutsche Welle. Problema este că, într-adevăr, Nord Stream-2 a fost construită, dar asta nu înseamnă că ”Rusia va începe imediat să pompeze gaze prin conducta menită să transforme Germania într-un punct de distribuție europeană”. Pentru ca acest lucru să se întâmple, proiectul Gazpromului trebuie să treacă peste două mari hopuri. 

Procesul de certificare ar putea dura opt-nouă luni, numărătoarea inversă pornind din momentul în care compania Nord Stream 2AG, operatorul conductei, va depune toate documentele necesare. Când se va întâmpla asta, nu se știe. Or, Gazprom va putea deschide robinetul numai după finalizarea respectivei proceduri. Între timp însă, în Germania se vor desfășura alegeri parlamentare care ar putea schimba total configurația politică a scenei politice. Iar viitorul guvern ar putea avea cu totul alt punct de vedere vizavi de Nord Stream-2 decât cabinetul Angelei Merkel. 

Citește și Scad prețurile la gaze naturale? Se dă drumul la gazoductul Nord Stream-2

Pe de altă, pentru darea în exploatare va mai fi nevoie și de o verificare tehnică, operațiune care va fi efectuată de experți independenți numiți de Direcția minieră din orașul german Stralsund care, potrivit Deutsche Welle, se vor grăbi sau nu în funcție de rezultatul alegerilor din Germania. 

Până atunci, nu prea există motive ca prețul gazelor naturale să scadă, susțin analiștii. Miercuri, prețul gazelor a stabilit un nou record: 675 de dolari/1000 de metri cubi. Este evident că astfel de valori nu se pot menține mult timp. Este un joc, în ultimă instanță. Dar nici scăderea nu va fi una spectaculoasă, atrag atenția experții germani.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel