Europenii se pregătesc pentru una dintre cele mai dificile ierni
Autor: Ciprian Dumitrache pe 14 sep, 18:22 | Articole recomandate

Facturi din ce în ce mai mari la energie și gaze

Creșterea record a prețurilor la energie din ultimele luni este puțin probabil că va încetini până la sfârșitul anului, sezonul de iarnă anunțându-se foarte costisitor pentru consumatori, scrie Reuters.

Contractele de referință din UE s-au dublat anul acesta pe fondul cumulului de factori care includ atât redresarea economică a Asiei (care a determinat creșterea prețurilor la cărbune și gaz), cât și politica verde europeană care penalizează producția de energie cu emisii de carbon.

Prețul energiei electrice în Germania a stabilit vineri un nou record, de 97,25 euro/MWh, în timp ce echivalentul său francez era aproape de 100,4 euro/MWh.

De asemenea, lipsa ploilor din următoarea indică faptul că energia hidro nu va putea ajuta la calmarea prețului la energie.

"Toți indicatorii noștri privind vremea și partea de pe piața combustibililor sunt pe creștere", a spus Georgi Slavov,  consultant al Marex Spectron.

Potrivit analizei Reuters, cea mai mare necunoscută este impactul pe care îl va avea operaționalizarea proiectului Nord Stream 2, asupra stocurilor de gaz, aflate la aproximativ 70% din capacitate

Construcția conductei NS 2 de 55 de miliarde de mc/an este finalizată, gata să dubleze capacitatea de export a gazelor rusești prin Marea Baltică.

"De îndată ce piața își dă seama că există un flux real, piața gazelor va scădea", a spus Slavov.

Cererea de gaz pentru centralele electrice a fost ridicată din cauza producției slabe de energie eoliană, pe fondul vitezei vântului mai mici decât media.

Spre exemplu, producția eoliană din Germania, în următoarele două săptămâni, este prognozată a atinge doar 10% din capacitatea nominală.

Contractele privind emisiile de carbon sunt încheiate în prezent la 62,4 euro pe tonă.

Citește și: După energie și gaze, ar putea exploda și prețul carburanților. Avertizările venite din Germania

Prețul ridicat la gaze a crescut cererea de cărbune pentru generarea energiei electrice, care, în final, a condus la creșterea prețului certificatelor verzi.

Analiza remarcă un singur factor liniștitor: producția de energie nucleară, care în Franța este prognozată a fi între 45 GW și 47 GW pentru luna septembrie, ceea ce reprezintă aproximativ 73-75% din totalul instalat și cu 6 și 7 GW peste media ultimilor cinci ani.


Articole recomandate Vezi toate articolele