Experții americani despre un război cu Iranul. Cum s-ar derula
Autor: Andreea Craciun pe 05 ian, 13:39 | Declarația zilei

Profețiile despre cel de-al III-lea Război Mondial încep să se adeverească.

Tensiunea din relațiile dintre Iran și Statele Unite a atins cel mai ridicat nivel din ultimul timp. Nici una dintre părți nu vrea război, dar situația este într-atât de periculoasă, încât nici un scenariu nu poate fi, pentru moment, exclus, scrie Ilan Goldenberg, directorul Middle East Security Program din cadrul Center of a New American Security, în paginile publicației Foreign Affairs.

În opinia expertului american, vestea bună este că situația reală nu este atât de dramatică pe cât pare. Nici unul dintre jucători nu vrea război. Strategia militară a Iranului rezidă în evitarea unei confruntări directe cu Statele Unite. Iar dacă Washington s-ar pregăti, într-adevăr, de război, ar fi trimis în regiune un volum mult mai însemnat de tehnică de luptă și trupe.

Vestea proastă este că scenariul războiului rămâne, totuși, de actualitate. O evaluare incorectă a situației, un semnal ignorat, dar și logica escaladării sunt elemente capabile să transforme chiar și o neînțelegere inofensivă într-o confruntare de proporții, cu consecințe devastatoare pentru Iran, pentru SUA, pentru întreg Orient Mijlociu. Un conflict poate izbucni de la un atac nesemnificativ lansat de Iran asupra unor ținte care au legătură cu SUA.

Astfel, Republica islamică s-ar putea folosi de simpatizanții ei din Afganistan, Irak, Liban, Siria și Yemen pentru atacuri împotriva intereselor Statelor Unite și a aliaților lor, crede Ilan Goldenberg. Teheran dispune de rachete balistice capabile să distrugă ținte din Bahrein, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În același timp, arsenalul de mine și instalațiile antinavă ale Iranului pot crea o situație de criză în Strâmtoarea Ormuz, antrenând o explozie a prețurilor la petrol, cu o reducere drastică a producției de aur negru în Orientul Mijlociu.

În relațiile dintre SUA și Iran există pericolul, destul de real, de interpretare eronată a acțiunilor întreprinse de cele două părți. Postările pe Twitter ale președintelui Donald Trump ar putea fi, la rândul lor, răstălmăcite în fel și chip de către Teheran. Pe de altă parte, dacă administrația de la Washington decide să-și suplimenteze prezența militară în regiune prin trimiterea de portavioane, bombardiere și altă tehnică de luptă, Iranul ar putea trage concluzia că SUA pregătesc un atac de amloare.

Citește și Mii de irakieni au strigat 'Moarte Americii' la funeraliile lui Soleimani

În cazul în care situația scapă de sub control și se ajunge la un conflict deschis, Israel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor cere SUA să dărâme regimul de la Teheran, operațiune de genul celei întreprinse în Irak, în 2003, și în Libia, în 2011. De data aceasta o astfel de acțiune va fi de mai mare amploare. Iranul numără, în prezent, 80 de milioane de oameni, de aproape trei ori mai mult decât populația Irakului în momentului izbucnirii războiului irakian. Topografia Iranului este considerabil mai complicată decât a Irakului. În timp, prețul unei astfel de operațiuni ar putea atinge trilioane de dolari.

Dincolo de toate aceste aspecte, implicarea SUA într-un conflict cu Iranul, care s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu, ar putea într-o situație delicată nu numai pe Trump, dar și pe viitorii președinți americani. Ca atare, după toate probabilitățile părțile participante conștientizează pericolele la care se expun, având în vedere că pentru Iran un război cu SUA ar fi catastrofal prin consecințele lui. Ca atare, este de așteptat ca ambele părți să încerce să evite un conflict devastator, consideră autorul articolului din Foreign Affairs. 

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele