Experți suedezi: Bărbații, un PERICOL pentru Terra. Explicații
Autor: Simona Haiduc pe 21 iul, 15:05 | Mutarea zilei

Cum își explică oamenii de știință concluzia lor

Compania suedeză Ecoloop a stabilit care este diferența dintre impactul exercitat asupra evoluției schimbărilor climatice de activitățile bărbaților și cele ale femeilor. Oamenii de știință și-au publicat raportul în Journal for Industrial Ecology.

Potrivit cercetătorilor suedezi, bărbații generează cu 16% mai multe emisii în atmosferă decât femeile. Au fost luate în calcul cheltuielile pentru produse de primă necesitate, alegerea anumitor producători, mijloacele de transport folosite, tipurile de ambalaj preferate. S-a ținut cont, de asemenea, de atitudinea față de reciclarea deșeurilor.

Analiștii au căzut de acord asupra faptului că, la aproximativ aceleași cheltuieli zilnice, femeile dau dovadă de o atitudine mai ”ecologică”, preferând, spre exemplu, transportul public mai degrabă decât mașina privată, consumă mai puțină carne și încearcă să lupte împotriva obiceiurilor proaste, precum fumatul.

„Considerăm că este important să luăm în considerare diferența dintre bărbați și femei atunci când elaborăm politici de protecție climatică. Femeile cheltuiesc mai mulți bani pentru decorarea casei, sănătate și îmbrăcăminte, în timp ce bărbații dau mai mulți bani pe combustibil pentru mașini, pe alcool și tutun, alegând, de multe ori, să mănânce în oraș ce își doresc decât ceea ce pregătește soția acasă”, a explicat Annika Carlsson Kanyama de la compania de cercetare Ecoloop.

Citește și Raport ONU. E cam târziu! Totul va fi ALTFEL pe Terra

Cercetătorii consideră că diferențele de gen în ceea ce privește emisiile sunt slab înțelese și ar trebui recunoscute de comunitatea mondială pentru a depăși criza climatică. Cheltuielile pentru alimente și recreere sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din gazele cu efect de seră pe care bărbații și femeile le lasă ca urmare a activităților lor.

Oamenii de știință au descoperit că înlocuirea cărnii și a produselor lactate cu alimente vegetale, precum și trecerea la transportul feroviar în loc să folosească avioane sau mașini, va reduce amprenta zilnică de carbon a oamenilor cu 40%.

Statisticile populației din Suedia pentru 2016 au fost utilizate pentru acest raport. Oamenii de știință subliniază că în ultimii cinci ani situația nu s-a îmbunătățit prea mult, ci s-a agravat. Modificările aduse dietei și timpului de vacanță pentru a reduce emisiile personale sunt mai optime și mai economice decât cumpărarea unei mașini electrice, spun autorii materialului.


Mutarea zilei Vezi toate articolele