Experții americani și-au revizuit PREVIZIUNILE. Când scăpăm de VIRUS
Autor: Simona Haiduc pe 23 ian, 13:31 | Mutarea zilei

Cum va evolua virusul în următoarele decenii

Noul coronavirus evoluează, suferă mutații, mai mult sau mai puțin inofensive, refuză să se lase învins. Multe țări au început vaccinarea, unii mai lent, alții, precum Israelul, într-un ritm mai alert. La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății trage semnale de alarmă după semnale de alarmă, avertizând că al doilea val al pandemiei ar putea fi mai rău decât primul. Firesc, se naște întrebarea: ce se va întâmpla în timp, oare chiar nu vom scăpa de acest virus?

În căutarea unui răspuns, un grup de oameni de știință americani au realizat o prognoză a evoluției bolii provocate de SARS-CoV-2, respectiv COVID-19. Autorii studiului, publicat în revista Science, consideră că în următoarele decenii, acest tip de coronavirus va deveni endemic, iar imunitatea dobândită în copilărie chiar și de o formă ușoară a bolii se va păstra toată viață. 

Analiza datelor imunologice și epidemiologice a patru coronavirusuri umane din familia HCoV a permis cercetătorilor de la Universitatea Emory din Atlanta și de la Universitatea de Stat din Pennsylvania să dezvolte un model de prognozare a traiectoriei SARS-CoV-2 până când devine endemic, adică va fi menținut la un nivel de bază constant în rândul populației, fără să mai reprezinte un pericol major. 

Autorii subliniază că modelul lor include o analiză separată a unor componente de protecție imunologică precum susceptibilitatea la reinfecție, diminuarea bolii după reinfecție și transmisibilitatea virusului după reinfecție, fiecare slăbind în moduri diferite în timp.

Rezultatele simulării permit evaluarea dinamicii modificărilor severității bolii pentru diferite grupe de vârstă ale populației. Datele serologice disponibile indică faptul că, de regulă, infecția primară cu toate cele patru tulpini endemice de HCoV apare la o vârstă fragedă; în același timp, sunt produse ambele tipuri de anticorpi - IgM pe termen scurt, care determină răspunsul acut al sistemului imunitar și IgG, care asigură memorie imună pe termen lung.

Citește și OMS revine și avertizează: Ar putea fi chiar mai RĂU

Se știe, de asemenea, că prevalența familiei de coronavirusuri HCoV în populație este foarte mare. În copilărie, aceste infecții se manifestă sub forma unei rinite ușoare. Cazurile de detectare a anticorpilor IgM la persoanele de peste 15 ani sunt extrem de rare.

Cercetătorii sugerează că atunci când SARS-CoV-2 devine endemic, prima infecție va apărea între vârsta de trei și cinci ani, iar boala în sine va prezenta simptomele unei răceli banale. Dacă se vor îmbolnăvi, persoanele în vârstă vor face, la rândul lor, o formă ușoară, deoarece anticorpii formați în copilărie le vor oferi protecție imunitară.

În același timp, oamenii de știință cred că, în timp, vaccinarea la scară largă nu va mai fi necesară, deoarece vaccinurile provoacă doar protecție pe termen scurt împotriva reinfecției. Acum însă, vaccinarea este absolut necesară, pentru că se reduce gradul de severitate a bolii și se formează un răspuns imun de masă, de care depinde viteză cu care COVID-19 va intra în categoria afecțiunilor endemice

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele