Când începem să avem gaze din Marea Neagra. Black Sea Oil & Gas își menține optimismul
Autor: Oana Pavelescu pe 08 sep, 11:09 | Declarația zilei

Black Sea Oil & Gas (BSOG), susținută de capital privat, speră că va putea începe exploatarea gazelor din Marea Neagră în 2021, în ciuda impactului pandemiei COVID-19, a declarat CEO-ul companiei Mark Beacom, pentru S&P Global Platts.

BSOG și operatorul român Transgaz, în septembrie anul trecut, au semnat ordinul de începerea lucrărilor de dezvoltare pentru a aduce gazul din proiectul Midia de 400 de milioane de dolari în rețeaua națională.

Gazul de la Midia - despre care se estimează că va deține aproximativ 10 miliarde de metri cubi (MMC) de gaz - este de așteptat să stimuleze producția de gaze a României, alături de alte proiecte majore din Marea Neagră, inclusiv proiectul Neptun, administrat de ExxonMobil, lucru care se va întâmpla în următorul deceniu.

BSOG vizase inițial debutul extracției de la Midia în primul trimestru al anului 2021, dar acest lucru nu mai este posibil.

"Finalizarea generală a proiectului este acum la 33% și suntem încă de părere că extracția în 2021 este realizabilă", a spus Beacom.

Mark Beacom a mai spus că progresele realizate în cadrul proiectului au fost realizate în conformitate cu normele privind coronavirusul.

OMV Petrom începe explorarea perimetrului bulgăresc Han-Asparuh

"În T2 am reușit să finalizăm o etapă importantă - transportul tuturor celor 147 km de țevi din Grecia către depozitul nostru  din Constanța - în timpul măsurilor de carantină impuse în urma izbucnirii pandemiei de COVID-19!” a mai declarat Beacom.

Montarea conductelor

Midia - care cuprinde perimetrele offshore Doina și Ana - va consta din cinci puțuri de producție offshore, un puț submarin la Doina și patru puțuri platformă la Ana.

O conductă de gaz de 126 km va lega platforma Ana de o nouă instalație de tratare a gazelor terestre cu o capacitate de 1 Bcm / an, care reprezintă aproximativ 10% din consumul de gaze al României.

Beacom a spus că BSOG a fost realizată jumătate din lucrare platformei capului de sondă Ana, în șantierul naval din Agigea.

"În timp ce la fabrica de tratare a gazelor din Vadu lucrăm acum la fundații și avem progrese constante", a spus el.

BSOG speră, de asemenea, să poată începe să monteze în curând conducta de 126 km de la Ana la țărm.

"Presupunând că nu există întreruperi din cauza problemelor legate de COVID-19, am putea începe desfășurarea conductei offshore la sfârșitul verii", a spus Beacom.

"Amplasarea conductei de la țărm până la locația platformei Ana ar trebui să dureze două luni", a spus el.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele