Explozii la Beirut. Unde a DISPĂRUT nava care a adus nitratul de amoniu
Autor: Simona Haiduc pe 08 aug, 14:24 | Articole recomandate

Au fost analizate fotografii de satelit

Nava Rhosus, care a transportat sutele de tone de nitrat de amoniu, care au explodat în portul Beirut pe 4 august, s-a scufundat în anul 2018, scrie cotidianul The New York Times după ce a analizat datele privind deplasarea vasului și fotografii de satelit. 

Nava a ieșit din portul Batuni în septembrie 2013, cu destinația finală Mozambic. Pe drum însă, căpitanului i s-a cerut să intre în portul Beirut, unde autoritățile portuare au descoperit ceva nereguli de exploatare. Marfa a fost confiscată. Ultimul semnal de Rhosus datează din 7 august 2014. 

După ce echipajul a reușit să părăsească nava, ea a rămas abandonată. Autoritățile au mutat periculoasa încărcătură pe uscat, depozitând-o în port. Vasul a fost tractat și ancorat într-un alt loc, unde a rămas timp de trei ani. Fotografiile de satelit analizate de jurnaliștii de la NYT confirmă faptul că, în tot acest răstimp, vasul a fost gol. 

Citește și PERICOL. Sute de tone de nitrat de amoniu, blocate în acest port

În februarie 2018, din cauza unei fisuri apărută în corpul navei, aceasta a început să ia apă, scufundându-se încet. În câteva zile, ea dispăruse, practic, din rada portului. Așa cum reiese din fotografiile studiate de expertul companiei Maxar, specializată în tehnologie spiațială, Steven Wood, pe 5 august Rhosus încă plutea la suprafața apei, la circa 500 de metri de locul unei nitratul de amoniu a explodat. 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele