Factura la energie. România, campioană la scumpirea curentului electric
Autor: DCBusiness Team pe 19 apr, 09:06 | Cifra zilei

Ce spune un specialist

Potrivit datelor Comisiei Europene, consumatorii casnici de electricitate din România se confruntă cu cele mai importante creşteri de preţuri din UE.

Într-un comentariu făcut în exclusitate pentru postul de televiziune Antena 3, Dumitru Chisălița, președinte Asociația Energia Inteligentă, a explicat motivul pentru care țara noastră deține o poziție fruntașă la nivelul statistilor europene, în ceea ce privește costurile pentru energia electrică.

"Această creștere se explică prin faptul că de la 1 ianuarie 2021, majoritatea clienților casnici de electricitate au trecut în serviciul universal, un serviciu care a venit cu niște prețuri foarte mari. Estimam în luna decembrie, că acestea pot să fie cuprinse între 15-26%, luna februarie BNR-ul și Institutul Național de Statistică a confrmat că a fost 18% în medie”, a arătat interlocutorul televiziunii menționate mai sus. 

Citește și De ce avem facturi mai mari la curent. Ministrul Energiei explică

”Deci, practic, elementul care a făcut ca să atingem această poziție fruntașă se datorează trecerii majorității consumatorilor casnici în acest serviciu universal, un serviciu care are niște prețuri mult mai mari, atât decât prețurile care erau până la 1 ianuarie 2021, cât și față de prețurile din piața liberă. Din păcate, aceste prețuri vor continua să se mențină mari, dat fiind faptul că majoritatea  consumatorilor casnici, oarecum rămân în acest serviciu universal, adică nu întreprind măsurile să treacă în piața liberă la furnizorul actual, sau la alți furnizori și probabil că, și în lunile următoare vom deține o poziție fruntașă la nivelul statistilor europene", a spus Dumitru Chisălița pentru Antena 3. 


Cifra zilei Vezi toate articolele