Facturile la energie și gaze. Măsurile guvernului USR pentru a trece iarna
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Chisăliță explică cine primește și cine nu primește compensațiile
Dumitru Chisăliță explică cine primește și cine nu primește compensațiile
Programul de guvernare al USR propune, patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie, printre care eliminarea accizei pentru energie electrică pentru şase luni şi acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri.

"Ne aflăm într-un context al creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care afectează profund România. (...) Nu trebuie să ignorăm problemele structurale ale sistemului energetic românesc, ci să le rezolvăm. Propunem un set de acţiuni pe termen scurt.

Primul este TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică. O parte din preţul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize şi TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, cât şi în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puţin din preţul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni", se arată în programul de guvernare propus de USR.

O altă măsură vizată este acordarea de credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale.

"Pentru a reduce impactul pe care explozia preţului la energie electrică şi gaze naturale îl are asupra mediului privat, propunem ca jumătate din creşterea facturilor pentru acestea să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creşterea înregistrată la utilităţi pe o perioadă de 6 luni”.

O altă măsură este exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic. Această măsură va reduce factura consumatorului final cu aproximativ 5% suplimentar faţă de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 şi reducerea de TVA de la 19% la 5%", explică USR.

Cea de-a patra măsură propusă de USR este acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri. "În sprijinul producătorilor de agent termic şi în vederea asigurării suportabilităţii la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenţie acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece", mai prevede programul de guvernare propus. 

 

Decăpuşarea companiile de stat

 

Gestiunea portofoliului de companii de stat şi decăpuşarea acestora, antreprenoriat fără birocraţie şi dezvoltarea Organizaţiilor de Management a Destinaţiilor în concordanţă cu angajamentele asumate prin PNRR, se numără printre cele zece măsuri propuse de USR în programul de guvernare, în domeniul economiei.

Astfel, în ceea ce priveşte decăpuşarea companiilor de stat, USR propune pregătirea companiilor pentru organizarea unor concursuri transparente de numire a
consiliilor de administraţie pentru mandate stabile şi de durată în temeiul Ordonanţei de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi eliminarea "administratorilor speciali" pentru privatizare.

Referitor la gestiunea portofoliului de companii de stat, programul de guvernare semnalează că prioritatea este listarea companiilor de stat. În cazul companiilor de tip "găuri negre" ale statului român (companii cu pierderi constante şi/sau cu datorii uriaşe) care sunt susţinute de la bugetul de stat an de an, se propune închiderea lor şi sprijin pentru reconversie în cazurile în care este nevoie.

 

Prioritizarea achiziţiilor militare în regim off-set

 

La capitolul Apărare, USR propune transformarea industriei de apărare a României într-o industrie eficientă, competitivă şi care să răspundă, în acelaşi timp, cerinţelor exprimate la nivelul NATO şi UE, prin atragerea de investiţii private, dar şi prioritizarea achiziţiilor militare în regim off-set şi a dezvoltării de tehnologii dual-use (militar/civil).

De asemenea, USR susţine asigurarea pe termen lung a bugetului pentru înzestrare şi modernizarea Armatei Române.

O altă prioritate se referă la securitatea cibernetică - o abordare nouă, strategică, de nivel categorie de forţe.

Pe de altă parte, programul propune elaborarea unei strategii de gestiune a carierei militare, care să ofere predictibilitate, siguranţă şi
posibilitatea fiecărui militar de a-şi gestiona cariera militară.

Sunt prevăzute măsuri şi pentru intensificarea cooperării bilaterale în domeniul Apărării şi creşterea rolului strategic al României în cadrul UE şi NATO.

Totodată, USR propune asigurarea prezenţei militare a NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel