Fără sfârșit. Așa vor arăta războaiele într-un viitor nu prea îndepărtat
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Următorii 30 de ani vor fi critici
Următorii 30 de ani vor fi critici
Războaiele viitorului nu vor avea început și sfârșit: ele se vor rostogoli continuu, trecând, periodic, din stare activă în stare mocnită, scrie cotidianul Financial Times, citând afirmațiile strategului american Sean McFate în deschiderea unui amplu articol semnat de Helen Worrel și care schițează imaginea a ceea ce vor fi situațiile conflictuale din următoarele trei decenii. 

Până în 2050, pe tabla de șah a politicii mondiale vor apărea noi pioni cu greutate, care vor dori să-și impună punctul de vedere în fața tradiționalelor puteri ale lumii, inclusiv prin forța armelor, dar și a tehnologiilor dezvoltate. Iată de ce, confruntarea dintre noii și vechii jucători va dobândi, în zona cenușie dintre război și pace, o formă oarecum invizibilă, ea purtându-se în spațiul virtual, pe rețele sociale, în presa digitală sau cu atacuri cibernetice, crede autorul materialului din FT.

Diferitele studii arată că state precum Rusia și China vor investi sume impresionabile în dezvoltarea de sisteme robotizate, arme autonome capabile să evolueze singure, în timp ce Statele Unite consideră că dispozitivele lor cu inteligență artificială se vor concentra pe apărare cibernetică și creșterea nivelului de siguranță al zbourilor aerien.

În același timp, accesul ”unițăților armate private” la cele mai noi și sofisticate tipuri de arme reprezintă alt factor important care va marca viitoarele operațiuni armate. Următoarele trei decenii vor accelera concurența între marile puteri, analiștii de profil apreciind că în 2040 China va atinge deja gradul de dezvoltare a Statelor Unite în domeniul apărării. Dar pe măsură ce marile economii vor deveni mult mai integrate, cheltuielile pentru intrarea într-un conflict vor spori.

Citește și Noul distrugător al Chinei! O navă de război înspăimântătoare VIDEO

În aceste condiții, acțiunile armatae vor trece de la conflicte deschise între state la războaie ascunse, purtate de la distanță. Pe acest fundal, un rol major va reveni grupărilor cvasi-statale, gata oricând să ignore tot ce înseamnă norme de drept internațional. Ca atare, războaiele vor deveni mai ilegale și imprevizibile, pentru că aceste grupări nu vor fi constrânse de acorduri multilaterale, adoptate, în prezent, de toate statele membre ONU, inclusiv Rusia și China, concluzionează Helen Worrel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel