Urmărește dezbaterea live

Finanțele pregătesc lansarea de obligaţiuni verzi. Cum va proceda Ministerul
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ministerul Finanţelor are în plan lansarea de obligaţiuni verzi pe pieţele internaţionale în următorii doi ani, pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi reducerea poluării, a afirmat, luni Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

"La nivelul Ministerului Finanţelor, din strategia de administrare a datoriei publice, pentru 2021-2023, am prevăzut emiterea şi utilizarea de obligaţiuni verzi ca instrumente de datorie publică. Ministerul va coordona procesul de pregătire şi lansare efectivă a obligaţiunilor verzi pe piaţa internaţională şi va coordona procesul de raportare periodică, astfel încât să se asigure informarea mediului investiţional asupra fondurilor alocate şi impactul asupra mediului", a spus oficialul, citat de Agerpres.

Din banii astfel atraşi vor fi finanţate proiecte ce vizează eficienţa energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, transportul curat, gestiunea apei şi altele.

Citește și: Dacia a prezentat Duster facelift. Ce noi dotări are viitorul model. VIDEO

"Gestionarea fondurilor trebuie realizată de o manieră transparentă, pe măsura efectuării cheltuielilor. Alocarea fondurilor poate include cheltuieli din anul bugetar anterior, dar şi din cel curent sau chiar cel viitor. Avem un raport de alocare anuală, până în momentul când sumele din emiterea de obligaţiuni verzi vor fi alocate integral", a mai precizat Gyorgy.

Din practica altor state, perioada de implementare a cadrului general pentru obligaţiuni verzi va dura aproximativ şase luni.

"Situaţia de astăzi ne arată că pieţele externe beneficiază de cerere ridicată pentru aceste instrumente şi există investitori care au fonduri speciale în acest sens", a arătat el.

Potrivit lui Gyorgy, randamentele sunt uşor mai scăzute decât la obligaţiunile standard.

"Nu neglijăm nici piaţa internă, însă trebuie să ţinem cont de interesul şi apetitul investitorilor. Un sondaj realizat de Banca Naţională a României în rândul a 13 bănci reprezentând 88% din sistemul bancar românesc relevă că titlurile verzi ar putea fi parte a strategiei băncilor privind durabilitatea, însă această direcţie nu este încă definită cu claritate", a completat reprezentantul Ministerului Finanţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel