Finlanda vrea ca europenii să înveţe elementele inteligenţei artificiale
Autor: Antonia Popescu pe 10 dec 2019 / 14:41 | Opinii

Noul barista robot din cafeneaua din Daejeon este amabil şi îşi croieşte rapid drum către clienţi.

Finlanda, ţara care până la finele anului deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, şi-a anunţat marţi intenţia ca 1% din europeni să înveţe competenţele de bază cu privire la inteligenţa artificială printr-un curs online gratuit, care va fi tradus în toate limbile oficiale UE, informează Reuters. 

Uniunea Europeană susţine o introducere largă a inteligenţei artificiale în blocul comunitar, în ideea de a ajuta companiile europene să recupereze decalajul care le separă de rivalii din Asia şi SUA.

Acest robot identifică emoțiile prin detectorul vocal

'Investiţia noastră are trei obiective: vrem să îi echipăm pe cetăţenii europeni cu competenţele digitale pentru viitor, vrem să creştem gradul de înţelegere practică a ceea ce înseamnă inteligenţa artificială şi, prin acest lucru, să dăm un impuls poziţiei Europei de lider în domeniul digital', a declarat ministrul finlandez al Muncii, Timo Harakka.

'Într-un moment în care preşedinţia noastră se apropie de sfârşit, vrem să oferim ceva concret. Este vorba de una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă în prezent Europa şi Finlanda: cum să creştem gradul de alfabetism digital', a adăugat Harakka.

Viitorul curs online, derulat de Universitatea din Helsinki şi lansat iniţial în 2018, a fost parcurs deja de peste 220.000 de studenţi din peste 110 ţări. Acest curs include module în subiecte precum învăţare automată, reţele neuronale, filosofia inteligenţei artificiale şi utilizarea inteligenţei artificiale pentru a rezolva probleme.

Deocamdată cursul online este disponibil în limbile: engleză, finlandeză, suedeză şi estonă, iar autorităţile finlandeze îl vor traduce în toate limbile oficiale UE în cursul anului următor. Obiectivul iniţial al cursului, acela de a educa 1% dintre finlandezi cu privire la elementele de bază ale inteligenţei artificiale, adică aproximativ 55.000 de persoane, a fost atins în doar câteva luni de la lansare. 

Te-ar putea interesa și...
Opinii Vezi toate articolele