FMI, din nou în mijlocul unui scandal. Kristalina Georgieva, acuzată de presiuni în favoarea Chinei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva va rămâne la conducerea Fondului Monetar Internațional, după ce consiliul de administrație al instituției de credit a analizat acuzațiile potrivit cărora aceasta ar fi influențat în mod necorespunzător un clasament al Băncii Mondiale privind climatul de afaceri din China.

Soarta lui Georgieva - o economistă bulgară și prima persoană dintr-o țară cu piețe emergente care a condus FMI - a plutit în incertitudine din 16 septembrie. Atunci, un raport redactat de firma de avocatură WilmerHale și comandat de Banca Mondială, fostul său angajator, a afirmat că aceasta a exercitat presiuni asupra subordonaților pentru a îmbunătăți poziția Chinei în influentul raport "Doing Business" al băncii, scrie Bloomberg.

"Consiliul executiv a considerat că informațiile prezentate în cursul revizuirii sale nu au demonstrat în mod concludent că directorul general a jucat un rol necorespunzător în ceea ce privește raportul "Doing Business 2018" atunci când era director general al Băncii Mondiale", a precizat fondul într-o declarație după deliberările consiliului de luni.

"După ce a analizat toate dovezile prezentate, consiliul executiv își reafirmă încrederea deplină în conducerea și capacitatea directorului general de a continua să își îndeplinească în mod eficient atribuțiile".

Multitudinea de preocupări presante cu care se confruntă economia mondială, împreună cu lipsa de apetit pentru o schimbare de conducere, au influențat probabil gândirea în această privință, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist șef pentru Asia-Pacific la Natixis SA și care a lucrat anterior pentru FMI.

"Impresia mea este că boardul își dă seama că nu este momentul potrivit pentru a sări pe un alt cal", a spus ea. "Cu alte cuvinte, nu cred că cineva caută o schimbare acum".

Chiar și cu votul de încredere, acuzațiile împotriva lui Georgieva și lupta ulterioară pentru postul ei amenință să umbrească reuniunile anuale ale celor două instituții - care au început luni la Washington - într-un moment în care ambele au sarcina de a sprijini economiile să treacă prin pandemia Covid-19.

Îngrijorări "legitime

Statele Unite - cel mai mare acționar atât la FMI, cât și la Banca Mondială - au calificat drept "serioase" acuzațiile privind perioada în care Georgieva a lucrat la Banca Mondială și au dezbătut posibilitatea de a cere demisia acesteia, a relatat Bloomberg News săptămâna trecută. Alți acționari importanți s-au abținut de la a-și exprima sprijinul în așteptarea rezultatului evaluării interne a FMI.

Luni, SUA au decis că acuzațiile nu au justificat în cele din urmă demiterea Georgievei, o decizie care a contribuit la deschiderea drumului pentru ca aceasta să rămână în funcție.

Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, i-a spus luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, lui Georgieva că raportul firmei de avocatură "a ridicat probleme și preocupări legitime".

"În consecință, SUA consideră că trebuie luate măsuri proactive pentru a consolida integritatea datelor și credibilitatea la FMI", a declarat Trezoreria. 

Consiliul executiv, cu 24 de directori reprezentând 190 de țări membre, se grăbea să ajungă la o decizie, după ore de discuții pe parcursul mai multor zile atât cu WilmerHale, cât și cu Georgieva.

Georgieva, director general al Băncii Mondiale din 2017 până în 2019, a negat acuzațiile, spunând consiliului director al FMI că raportul "nu a caracterizat cu exactitate acțiunile mele" și nici "nu a descris cu exactitate caracterul meu sau modul în care m-am comportat de-a lungul unei lungi cariere profesionale".

Citește și: Directorul FMI: Există riscul unei creşteri susţinute a inflaţiei în SUA

Acuzațiile sunt "nefondate”

Într-o declarație publicată de firma sa de relații publice luni târziu, Georgieva a mulțumit boardului FMI și a spus că acesta este de acord cu ea "că acuzațiile au fost nefondate".

"Încrederea și integritatea sunt pietrele de temelie ale organizațiilor multinaționale pe care le-am servit cu credință timp de peste patru decenii", a declarat Georgieva.

Chiar dacă Georgieva își păstrează postul, acuzațiile au un impact asupra mandatului ei la FMI, de la care se așteaptă să ofere analize imparțiale și să servească drept un broker onest și un sfătuitor dur între guverne, în special cele care îi solicită ajutorul. De asemenea, raportul a stârnit noi critici cu privire la influența tot mai mare a Chinei în cadrul FMI și al Băncii Mondiale.
"Menținerea în continuare a lui Georgieva la conducerea FMI ar slăbi credibilitatea instituției, iar deciziile viitoare vor fi învăluite într-un nor de incertitudine", a declarat reprezentantul French Hill, un republican din Arkansas, într-o declarație trimisă prin e-mail.

Un oficial al Ministerului francez de Finanțe a declarat că o analiză a raportului WilmerHale nu a oferit detalii privind elemente precise pentru a pune direct sub semnul întrebării comportamentul lui Georgieva, motiv pentru care Franța a susținut-o.

Un alt oficial european, care a cerut să nu fie numit, a declarat că țări precum Franța și Marea Britanie se numără printre cele care încă o susțin pe șefa FMI, deoarece nu văd dovezi clare împotriva ei. 

Franța a avut în mod tradițional un cuvânt important de spus în ceea ce privește alegerea directorului general al FMI. Cinci dintre șefii săi au fost francezi și, chiar și atunci când țara nu a obținut postul de conducere, a jucat un rol esențial în determinarea celui care l-a obținut.

Fondul Monetar Internațional nu e la primul scandal

Dominique Strauss-Kahn (DSK), fost director general al Fondului Monetar Internațional (FMI) și o figură a Partidului Socialist Francez, a fost implicat în mai multe scandaluri financiare dar și sexuale.  Strauss-Kahn a fost numit director general al FMI la 28 septembrie 2007, cu sprijinul președintelui de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy. DSK a ocupat această funcție până la demisia sa la 18 mai 2011, în urma unei acuzații potrivit căreia ar fi agresat sexual o cameristă de hotel. Au urmat și alte acuzații, dar a fost achitat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...


pixel