FMI părăsește Grecia. Își închide biroul din Atena
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
FMI aprobă un program pentru Ucraina în vederea sprijinirii finanţării din partea donatorilor externi
FMI aprobă un program pentru Ucraina în vederea sprijinirii finanţării din partea donatorilor externi
Biroul pe care Fondul Monetar Internaţional (FMI) îl are la Atena se va închide peste câteva luni, a anunţat, marţi seara, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la finalul unei întâlniri cu directorul FMI, Kristalina Georgieva, transmite AFP.

'Salut decizia noastră comună de a închide biroul FMI de la Atena în lunile următoare şi să continuăm să lucrăm împreună, dar ca o ţară care a ieşit de sub cadrul strict de supraveghere', a declarat Kyriakos Mitsotakis, cu ocazia primei sale vizite la Washington şi la Casa Albă de la alegerea sa, în luna iulie a anului trecut.

Economia lumii va crește cu viteza melcului. Studiu EIU

Biroul FMI din Atena a fost deschis în 2010, în plină criză a datoriilor Greciei, cu ocazia semnării primului acord de împrumut între Atena şi creditorii săi internaţionali (UE, BCE, FMI). Începând din 2010, Grecia a beneficiat de trei împrumuturi internaţionale în valoare totală de peste 300 de miliarde de euro, precum şi de o importantă restructurare a datoriei private, însă acestea au fost însoţite de o strictă austeritate care a provocat recesiunea economiei elene şi o explozie a şomajului.

'Relaţia noastră cu FMI nu a fost întotdeauna uşoară, dar cred că suntem de acord că este necesar să reducem excedentele primare în 2021', a adăugat Mitsotakis. În pofida faptului că ultimul plan de asistenţă internaţională a luat sfârşit în luna august 2018, Grecia rămâne în continuare sub supravegherea strictă a creditorilor săi internaţionali, care solicită continuarea reformelor şi privatizărilor, precum şi realizarea de excedente bugetare primare (care nu includ sumele pentru plata datoriilor) de 3,5% din PIB pentru următorii ani.

În schimb, premierul elen şi-a definit drept priorităţi consolidarea creşterii economice şi investiţiile, pentru a putea renegocia cu creditorii obiectivele în materie de excedente bugetare primare. 'Cred că a venit timpul să avem această discuţie cu partenerii noştri din zona euro. Suntem un guvern credibil, facem reforme, avem un cost cu împrumuturile de pe piaţă mai mic decât cel al Italiei', a subliniat Mitsotakis. Pentru a-şi dovedi situaţia financiară solidă, la finele lunii noiembrie anul trecut Grecia a anunţat că a rambursat, anticipat, împrumuturi în valoare de 2,7 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel