FMI va oferi o asistență financiară Republicii Moldova! Suma este COLOSALĂ
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rusia va utiliza politica morcovului şi băţului pentru a face tranziţia de la dolar la euro
Rusia va utiliza politica morcovului şi băţului pentru a face tranziţia de la dolar la euro
Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat cu aproape 558 milioane de dolari, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Potrivit unui comunicat al FMI, noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent şi va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depăşirea pandemiei COVID-19 şi avansarea în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase.

În perioada 7-24 iulie 2020, echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a purtat din sediul FMI la Washington
discuţii la distanţă cu autorităţile Republicii Moldova privind un program economic susţinut de FMI.

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 500 de milioane de lei de la BĂNCI

La finele consultărilor, Ruben Atoyan a declarat că misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Se propune ca Republica Moldova să acceseze, în baza acestui acord, o finanţare în valoare de 400 milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232% din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 558 milioane de dolari).

Acordul la nivel de experţi se preconizează a fi aprobat de conducerea FMI şi Consiliul de Directori Executivi.

"Ne aşteptăm ca acest Consiliu de Directori Executivi al FMI să discute noul program cu Republica Moldova în luna septembrie, după ce autorităţile Republicii Moldova vor fi implementat un şir de acţiuni prealabile, inclusiv în domeniul independenţei băncii centrale, supravegherii sectorului financiar şi transparenţei bugetar - fiscale. Noul program susţinut prin ECF şi EFF va contribui la menţinerea stabilităţii macroeconomice, va ancora politicile autorităţilor pentru susţinerea relansării economice după depăşirea pandemiei COVID-19 şi va cataliza finanţarea din partea altor donatori. Bazându-se pe progresul atins în cadrul programului precedent, autorităţile îşi propun să avanseze în cadrul noului program în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase pentru a elimina numeroasele vulnerabilităţi din domeniile guvernanţei fiscale, supravegherii sectorului financiar nebancar, reglementării pieţei, prevenirii şi combaterii corupţiei şi fortificării statului de drept", a menţionat Atoyan.

Conform sursei citate, reforma guvernanţei Băncii Naţionale a Moldovei, susţinută de FMI, şi performanţa BNM pe parcursul implementării programului precedent constituie succese importante pentru Republica Moldova.

"Curăţirea cu succes a sectorului bancar după frauda bancară de proporţii se datorează eforturilor de supraveghere bancară exercitate de BNM. Un angajament fără echivoc faţă de ireversibilitatea reformelor din sectorul bancar este critic pentru stabilitatea sectorului financiar. Existenţa unei bănci centrale independente contribuie la menţinerea stabilităţii macroeconomice, susţinerea încrederii investitorilor şi protejarea sistemului financiar, toate acestea fiind precondiţii de importanţă crucială pentru o creştere economică durabilă şi incluzivă. Păstrarea independenţei BNM este în interesul Republicii Moldova şi constituie o condiţie de importanţă critică în cadrul noului program susţinut de FMI", a adăugat Atoyan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel