Forme GRAVE de COVID-19. Experții spanioli știu SECRETUL
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Oamenii de știință au făcut legătură cu o informație la îndemâna oricui
Oamenii de știință au făcut legătură cu o informație la îndemâna oricui
Oamenii de știință de la Universitatea din Barcelona au stabilit o legătură între formele severe de covid-19 și greutatea înregistrată la naștere în cazul persoanelor bolnave. Într-o primă fază, cercetătorii au analizat 387 de pacienți din spitalul universitar, după care și-au verificat observațiile prin intermediul unui amplu sondaj online printre locuitorii Spaniei. 

Concluzia lor: o greutate la naștere mai mică de 2500 de grame poate fi considerată factor independent de risc în dezvoltarea unei forme grave de covid-19. De ce? Pentru că, au explicat specialiștii spanioli, o naștere prematură presupune și o dezvoltare insuficientă a plămânilor. 

Această patologie este finalul logic al unui șir de factori, ce începe cu insuficiența placentară, ducând la o scădere persistentă a aportului de oxigen și substanțe nutritive către făt. Mai târziu, acest lucru provoacă tulburări ale alveolarizării pulmonare și ale creșterii vasculare, care, la maturitate, poate duce la o formă severă de COVID. Se știe că bebelușii prematuri au adesea probleme cu sistemul cardiovascular și tensiunea arterială crescută.

Oamenii de știință spanioli au studiat cazurile a 397 de pacienți ai spitalului universitar. 98 dintre aceștia, sau 24,7%, au fost trimiși acasă după o scurtă internare de câteva zile, 299 (75,3%) au fost spitalizați. Dintre aceștia, 60 (20%) au fost transferați, la un moment dat, în secțiile de terapie intensivă, iar 25 au avut nevoie de ventilație mecanică. S-a constatat că dintre pacienții de la ATI, cei mai mulți au cântărit la naștere mai puțin de 2500 de grame. 

Mergând mai departe cu verificările, experții s-au folosit de un sondaj online de opinie, la care au participat 1.822 de persoane. Întrebările au fost trimise pe e-mail și rețele sociale. Răspunsurile primite au confirma ipoteza oamenilor de știință. Adică, o greutate mică la naștere constituie un factor independent de risc pentru dezvoltarea, la maturitate, a unei forme severe de covid-19.

Citește și Coronavirus: Ce PERICOL prezintă ASIMPTOMATICII

Specialiștii spanioli au arătat, de asemenea, că, din moment ce greutatea la naștere reprezintă o informație universală pentru orice individ din orice țară a lumii, acest factor poate fi folosit în prognozarea evoluției covid-19 la persoanele infectate cu noul coronavirus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel