Franța scapă de 24 de aeronave second-hand Mirage 2000. Cine a plătit pentru ele
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În paralel cu programul de achiziția a celor 36 de aparate de zbor Rafale, guvernul indian a decis să crească numărul de avioane Mirage 2000H / I. Deși au o tehnologie mai veche, și-au dovedit fiabilitatea în confruntările în care au fost implicate.

Forțele Aeriene Indiene (IAF)  intenționează să păstreze cel 49 de aeronave Mirage 2000H / I pentru încă câțiva ani, acestea dovedindu-se a fi decisive în timpul conflictului de la Kargil, împotriva Pakistanului, în 1999.

„Mirage 2000 a schimbat jocul în războiul de la Kargil, deoarece desfășurarea acestuia de către IAF a înclinat balanța în favoarea noastră”, a reamintit un ofițer IAF cu ocazia aniversării a 20 de ani de la „războiul pe ghețari”.

Într-adevăr, distrugerea unui mare depozit de aprovizionare al armatei pakistaneze în sectorul Batalik de către Mirage 2000 din escadrila a 7-a IAF a fost considerată punctul de cotitură al acestui conflict. 

IAF intenționează să achiziționeze alte 24 de aeronave second-hand pentru a-și mări flota de Mirage 2000, dar aceste avioane vor contribui și la asigurarea unui stoc de piese de schimb pentru menținerea în stare operațională a escadrilelor de Mirage 200 și în anii următori, relatează Opex, citând The Hindustan Times.

Cele 24 de avioane de vânătoare Mirage 2000 vor fi achiziționate din Franța, pentru o sumă totală de 27 de milioane de euro.

„Avioanele devin învechite pentru piața franceză, iar șeful IAF a decis să le cumpere ”, au declarat sursele publicației franceze.

Din cele 24 de avioane pe care IAF intenționează să le achiziționeze, 13 sunt în stare perfectă, cu motorul și corpul aeronavei intacte, dintre care opt sunt chiar gata de zbor. În ceea ce privește celelalte 11, „parțial complete”, acestea vor servi drept „rezervor” pentru piesele de schimb.

Cifrele care arată dezastrul din INDUSTRIA CHIMICĂ a României

În ultimii ani, au fost desființate mai multe unități ale armatei aeriene și spațiale franceze (cum ar fi escadrilele 1/5 Vendée, 1/12 Cambrésis și 2/12 Picardie), care erau echipate cu Mirage 2000C. 

Unele dintre aceste dispozitive au fost stocate sau revândute pe piața second-hand, în special în Brazilia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel