Franța și China, înfuriate de ultima mișcare a SUA: ”O lovitură pe la spate”
Autor: Antonio Grigore
Data actualizării:
Data publicării:
Summitul G20 de la Roma. Weekend crucial pentru întreaga planetă
Summitul G20 de la Roma. Weekend crucial pentru întreaga planetă
Statele Unite, Australia şi Regatul Unit au anunțat un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra.

Acordul celor trei state, numit și Pactul AUKUS, reprezintă o primă lovitură dată parteneriatului transatlantic, abia revigorat după reorientarea politicii administrației americane.

"Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei", a spus premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o "decizie regretabilă".

Florence Parly, ministrul apărării, a declarat că denunţarea contractului cu Franţa este "gravă" şi reprezintă "o veste foarte proastă în ce priveşte respectarea cuvântului dat". "În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav", a subliniat Parly.

"Este realmente o lovitură pe la spate", a reacţionat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean Yves Le Drian, potrivit France Info.

Nici oficialii Uniunii Europene nu par a fi de acord cu ”trilaterala” AUKUS, purtătorul de cuvânt al diplomației europene declarând că ”Uniunea Europeană nu a fost informată despre acest proiect şi suntem în contacte pentru a înţelege această alianţă”.

La rândul său, Beijingul a acuzat joi SUA, Regatul Unit şi Australia că "subminează stabilitatea şi pacea regionale"

Zhao Lijian a mai insistat că formarea de "camarile exclusive contravine timpurilor" în care trăim şi "aspiraţiilor ţărilor din regiune". El a avertizat totodată că Australia trebuie "să-şi îndeplinească angajamentele" de neproliferare nucleară. "Dacă Australia, în calitate de ţară semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară şi a Tratatului Pacificului de Sud ca Zonă Liberă de Arme Nucleare, importă acest tip de tehnologie pentru submarine nucleare, vecinii săi şi comunitatea internaţională vor avea motive să pună sub semnul întrebării sinceritatea ei cu privire la respectarea acestor tratate", a menționat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

"China va acorda o atenţie sporită dezvoltării acordului AUKUS", a subliniat Zhao, care a avertizat totodată că pactul ar putea duce la "intensificarea cursei înarmărilor".

Zhao a dat totodată asigurări că nu este la curent cu oferta premierului australian Scott Morrison de a dialoga cu preşedintele chinez Xi Jinping pe tema noului pact de apărare între Canberra, Washington şi Londra, care vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor Beijingului în regiunea Indo-Pacificului, notează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

Locomotiva diesel, aproape de muzeu. Trenurile cu hidrogen au fost testate cu succes și în Franța

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel