Gazprom REFUZĂ să livreze mai multe GAZE naturale în Europa
Autor: Simona Haiduc pe 01 sep, 11:34 | Declarația zilei

Planurile anuale de livrare către Europa ale Gazprom indică faptul că în a doua jumătate a acestui an compania va refuza să creșterea livrărilor destinate Europei, regiune care, potrivit cotidianului rus Vedomosti, se confruntă cu un deficit de gaze naturale.

La o ultimă ședință de lucru, directorul financiar al gigantului rus, Alexander Ivannikov, a declarat că prognoza întreprinderii prevede o creștere a exporturilor anuale către Europa cu 6 miliarde de metri cubi, până la 183 miliarde. Practic, sunt aceleași cifre pe care Gazprom le-a anunțat și în luna mai: 175-183 miliarde metri cubi.

Într-un comentariu pe această temă, Vasili Tanurkov, directorul grupului de rating corporativ ACRA, a arătat că Gazprom a produs 260,8 miliarde de metri cubi de gaz în șase luni, din care 99,9 miliarde au fost destinate Europei. Astfel, livrările în a doua jumătate a anului vor fi mai mici decât în ​​prima. Potrivit acestuia, o astfel de reducere efectivă nu va face decât să stimuleze creșterea deja recordă a prețurilor la gaz.

La rândul său, consultantul Vygon Consulting, Ivan Timonin, a menționat că până la sfârșitul anului, cererea de gaze în Uniunea Europeană va crește cu 30 de miliarde de metri cubi față de 2020. În opinia sa, vânzările Gazprom vor atinge limita superioară a prognozei sale, respectiv de 185 miliarde de metri cubi. În timp ce analistul Raiffeisenbank Andrei Polishchuk crede că, până la urmă, se va ajunge la 190 miliarde.

Citește și Prețul la gaze în Europa a depășit 590 dolari/1000 metri cubi

Cu toate acestea, experții nu se așteaptă ca prețurile să scadă în Europa. Rata de ocupare a depozitelor subterane este de 66%, un nivel care nu s-a mai înregistrat până acum. Anul trecut, acest indice a fost de 91,7%.


Declarația zilei Vezi toate articolele