Urmărește dezbaterea live

Germania: Angela Merkel se pregăteşte să iasă din scenă
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ce pensie va primi Angela Merkel după ce își încheie mandatul de cancelar al Germaniei
Ce pensie va primi Angela Merkel după ce își încheie mandatul de cancelar al Germaniei
Cancelarul german Angela Merkel a indicat joi în mod clar că va continua să se ocupe de probleme precum schimbările climatice până în ultima zi de mandat, dar, impenetrabilă ca întotdeauna, nu a dezvăluit prea multe despre planurile sale pentru perioada de după alegerile federale din 26 septembrie, transmite Reuters.

Cancelarul conservator a guvernat Germania timp de 16 ani, conducând cea mai mare economie europeană printr-o criză financiară globală, criza datoriilor în zona euro, o criză a migranţilor şi pandemia de COVID-19, însă nu mai candidează pentru un al cincilea mandat.

'Fiecare săptămână are provocări. Uitaţi-vă la evenimentele cu care ne confruntăm: cazuri în creştere de coronavirus, inundaţii îngrozitoare. Nu poţi spune că nu sunt probleme ce trebuie rezolvate', a comentat cancelarul în conferinţa sa de presă finală de vară, care a adus puţine ştiri de primă pagină.

'Există solicitări care mi se fac cât timp sunt în funcţie şi voi continua în acest fel până în ultima zi', a spus Angela Merkel, cunoscută pentru abordarea sa sobră.

La ce visau bogații lumii în copilărie. Lucruri trăsnite, normal

Cancelarul, de formaţie ştiinţifică şi crescută în fosta Germanie de Est comunistă, a declarat că nu a reflectat mult la ce va face după ce nu va mai fi în funcţie.

'Este prea puţin timp şi spaţiu să mă gândesc la perioada de după', a spus ea, întrebată ce planuri are.

În ultimele săptămâni, ea s-a aflat într-un fel de turneu de adio, cu vizite în Statele Unite şi Marea Britanie.

Cu toate acestea, într-o conferinţă în care a părut sigură de sine şi în care a zâmbit şi nu a ratat câteva comentarii ironice, Merkel a făcut aluzie că ar putea să mai joace încă un rol în planurile Uniunii Europene de protecţie a mediului, cunoscute ca 'Fit for 55'.

Notând că negocierile dure asupra acestui plan ar putea începe simultan cu formarea viitorului guvern german, ea a declarat: 'Vrem să ne asigurăm că vom avea o bună predare' de ştafetă la guvernare.

Supranumită 'cancelarul mediului' în 2007 pentru promovarea subiectului în rândul liderilor G8 şi pentru insistenţa de trecere la energia regenerabilă în Germania, Merkel a recunoscut că ritmul reformelor a fost prea lent.

'Cred că, personal, am cheltuit foarte multă energie în privinţa protecţiei mediului', a spus ea.

'Totuşi, sunt suficient de echipată cu o minte ştiinţifică pentru a constata că circumstanţele obiective arată că nu putem continua în acest ritm şi că trebuie să ne mişcăm mai rapid'.

În calitate de primă femeie cancelar al Germaniei, Angela Merkel, o femeie luterană într-un partid în mod tradiţional catolic, dominat de bărbaţi, s-a străduit să nu se prezinte ca o feministă puternică. Întrebată despre caracteristicile femeilor în politică, ea a adoptat un ton autodepreciativ tipic.

'Tinde să existe printre femei o dorinţă de eficienţă', a spus Merkel, menţionând că există şi excepţii. Ea a insistat că alte femei au făcut mai mult decât ea pentru egalitate, dar că şi ea a realizat unele lucruri.

Angela Merkel a fost luată prin surprindere când a fost întrebată unde se va afla în noaptea alegerilor, răspunzând doar că nu s-a gândit, dar va fi în contact cu partidul său.

Ea nu a trădat nicio emoţie în privinţa apropiatei plecări, remarcând doar: 'De obicei observi ce îţi lipseşte doar după ce nu-l mai ai'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel