Germania arată acuzator spre Rusia: A fost asasinat politic
Autor: Oana Pavelescu pe 18 iun, 16:58 | Declarația zilei

Angela Merkel și Vladimir Putin

Procurorul general al Germaniei a spus că oficiali ruși au ordonat asasinatul unui oponent politic, crimă care a avut loc vara trecută într-un parc din Berlin, afirmație care adâncește și mai mult tensiunea dintre cele două țări.

"Entitățile ale statului din guvernul central al Federației Ruse au dat ordinul acuzatului de a ucide" victima, un cetățean etnic cecen din Georgia identificat drept Tornike K., a declarat procurorul federal al Germaniei într-o declarație, citată de Bloomberg.

Toate acestea au loc în mijlocul agitației legate de răcirea relațiilor dintre Vladimir Putin și Angela Merkel. Merkel l-a confruntat pe Vladimir Putin în legătură cu crima care a avut loc pe 23 august 2019, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt din decembrie. Putin a răspuns că victima, a luptat împotriva armatei ruse în Cecenia și că a fost „un militant și un om foarte dur și sângeros”.

Putin a negat implicarea rusă și s-a angajat să colaboreze cu anchetatorii germani. Dar ajutorul nu a fost acordat, au spus oficialii germani. Kremlinul nu a oferit încă nicio reacție la noile alegații.

Austria vânează un spion rus care a activat timp de peste 30 de ani

Acuzații grave

Guvernul de la Berlin, care a expulzat doi angajați ai ambasadei ruse anul trecut și care aveau legătură cu crima, a declarat că raportul procurorului conține „acuzații grave” și că își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare. "Guvernul german ia acest lucru foarte în serios", a spus un purtător de cuvânt al guvernului într-o declarație.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că ambasadorul rus a fost invitat la discuții pentru a doua oară în patru săptămâni. Guvernul l-a convocat pe 28 mai pe diplomat în legătură cu suspectarea implicării Kremlinului într-un atac cibernetic din 2015 împotriva parlamentului. Germania încearcă să impună sancțiuni prin intermediul Uniunii Europene.

Cazul amintește de despre otrăvirea Serghei Skripal, fost agent dublu, şi fiica sa Iulia care au fost otrăviţi cu neurotoxina noviciok, în 2018.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele