Liderii germani, iritați de Trump. Stoltenberg: Nu e nimic stabilit
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump și Angela Merkel
Donald Trump și Angela Merkel
Oficialii germani condamnă în cor ultimul atac verbal al lui Donald Trump împotriva țării, după ce liderul american a confirmat planul său de retragere a trupelor sale NATO, cu excepția cazului în care guvernul cancelarului Angela Merkel va spori cheltuielile cu apărarea.

Mișcarea de a reduce efectivele militare cu mai mult de un sfert este cel mai recent semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări. 

Modul în care retragerea trupelor a fost comunicat de Trump a fost văzută ca un afront la Berlin, guvernul Merkel nefiind informat oficial mai mult de o săptămână după ce planul a ajuns pe surse în presă.

"Ne așteptăm ca aliatul nostru principal să acționeze ca model, cu orientare și echilibru, nu cu presiuni", a declarat pentru Bloomberg, Johann Wadephul, adjunctul liderului partidului de guvernământ.

„Germania este în delict. Sunt în delict de ani buni ”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă luni. „Aceștia datorează miliarde de dolari NATO și trebuie să o plătească. Până își achită datoria, vom elimina aproximativ jumătate din soldații aflați acolo”.

Reacția lui Johann Wadephul la cuvântul ”delincvent” rostit de liderul de la Casa Albă a fost de respingere a acuzațiilor spunând că este o ”afirmație falsă” și a mai adăugat că retragerea trupelor americane va dăuna intereselor de securitate ale NATO.

Donald Trump: Dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO

Un alt înalt funcționar din guvernul Merkel a comparat comentariile lui Trump cu un discurs care îndeamnă la ură. Comentariile președintelui american vor servi doar pentru a eroda legătura transatlantică de după cel de-Al Doilea Război Mondial, spre deliciul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat oficialul, care a cerut să nu-i fie comunicat numele.

Germania are o relație foarte bună cu militarii americani și cu  familiile acestora „și presupunem că acest lucru va continua să fie la fel și în viitor”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Berlin. 

Ralph Hechler, primarul orașului Ramstein-Miesenbach, acolo unde se află una dintre cele mai mari baze militare ale SUA din afara țării, a declarat marți că „nu a existat nicăieri niciun semn că ceva s-ar oprit, închide sau reduce”. El a amintit despre planurile de construcție din jurul bazei, inclusiv un nou spital militar.

Prezența SUA se ridică la o injecție de numerar de aproximativ 2 miliarde de dolari pe an în regiune, inclusiv salarii, investiții și contracte de achiziții, a declarat Ralph Hechler pentru Bloomberg.

„Desigur, ar fi o lovitură pentru noi”, a spus el. „Nu-mi pot imagina acel scenariu. Ramstein este un hub important pentru americani. S-au investit mult în ultimii 15 ani și continuă să fie investiți. ”

Realegere îndoielnică

Roderich Kiesewetter, un parlamentar senior al CDU în cadrul comitetului pentru afaceri externe din Bundestag, a declarat că trupele americane sunt „binevenite” în țară și consideră comentariile lui Trump având legătură cu campania electorală.

"Trump a greșit", a spus Kiesewetter pentru Bloomberg. Liderul american „transmite impresia că sacrifică prietenia germano-americană pentru realegerea sa îndoielnică”.

Social-democrații, partenerii tineri din coaliția conducătoare a lui Merkel, au condamnat, de asemenea, mișcarea și modul în care a fost comunicată.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca reducerea trupelor să fie discutată la o conferință video din 17-18 iunie a miniștrilor apărării alianței.

Prezența militară a SUA în Europa servește în general intereselor americane, a spus Stoltenberg. El a salutat creșterile din ultimii ani a numărului trupelor americane și a spus că a vorbit săptămâna trecută cu Trump despre decizia sa în ceea ce privește Germania și detaliile încă trebuie discutate și puse la punct.

"SUA au precizat că nu a fost luată nicio decizie finală despre cum și când", a declarat Stoltenberg jurnaliștilor marți la Bruxelles. „Prin urmare, aștept cu nerăbdare un dialog în cadrul NATO despre această problemă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel