Liderii germani, iritați de Trump. Stoltenberg: Nu e nimic stabilit
Autor: Oana Pavelescu pe 16 iun, 15:56 | Declarația zilei

Donald Trump și Angela Merkel

Oficialii germani condamnă în cor ultimul atac verbal al lui Donald Trump împotriva țării, după ce liderul american a confirmat planul său de retragere a trupelor sale NATO, cu excepția cazului în care guvernul cancelarului Angela Merkel va spori cheltuielile cu apărarea.

Mișcarea de a reduce efectivele militare cu mai mult de un sfert este cel mai recent semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări. 

Modul în care retragerea trupelor a fost comunicat de Trump a fost văzută ca un afront la Berlin, guvernul Merkel nefiind informat oficial mai mult de o săptămână după ce planul a ajuns pe surse în presă.

"Ne așteptăm ca aliatul nostru principal să acționeze ca model, cu orientare și echilibru, nu cu presiuni", a declarat pentru Bloomberg, Johann Wadephul, adjunctul liderului partidului de guvernământ.

„Germania este în delict. Sunt în delict de ani buni ”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă luni. „Aceștia datorează miliarde de dolari NATO și trebuie să o plătească. Până își achită datoria, vom elimina aproximativ jumătate din soldații aflați acolo”.

Reacția lui Johann Wadephul la cuvântul ”delincvent” rostit de liderul de la Casa Albă a fost de respingere a acuzațiilor spunând că este o ”afirmație falsă” și a mai adăugat că retragerea trupelor americane va dăuna intereselor de securitate ale NATO.

Donald Trump: Dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO

Un alt înalt funcționar din guvernul Merkel a comparat comentariile lui Trump cu un discurs care îndeamnă la ură. Comentariile președintelui american vor servi doar pentru a eroda legătura transatlantică de după cel de-Al Doilea Război Mondial, spre deliciul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat oficialul, care a cerut să nu-i fie comunicat numele.

Germania are o relație foarte bună cu militarii americani și cu  familiile acestora „și presupunem că acest lucru va continua să fie la fel și în viitor”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Berlin. 

Ralph Hechler, primarul orașului Ramstein-Miesenbach, acolo unde se află una dintre cele mai mari baze militare ale SUA din afara țării, a declarat marți că „nu a existat nicăieri niciun semn că ceva s-ar oprit, închide sau reduce”. El a amintit despre planurile de construcție din jurul bazei, inclusiv un nou spital militar.

Prezența SUA se ridică la o injecție de numerar de aproximativ 2 miliarde de dolari pe an în regiune, inclusiv salarii, investiții și contracte de achiziții, a declarat Ralph Hechler pentru Bloomberg.

„Desigur, ar fi o lovitură pentru noi”, a spus el. „Nu-mi pot imagina acel scenariu. Ramstein este un hub important pentru americani. S-au investit mult în ultimii 15 ani și continuă să fie investiți. ”

Realegere îndoielnică

Roderich Kiesewetter, un parlamentar senior al CDU în cadrul comitetului pentru afaceri externe din Bundestag, a declarat că trupele americane sunt „binevenite” în țară și consideră comentariile lui Trump având legătură cu campania electorală.

"Trump a greșit", a spus Kiesewetter pentru Bloomberg. Liderul american „transmite impresia că sacrifică prietenia germano-americană pentru realegerea sa îndoielnică”.

Social-democrații, partenerii tineri din coaliția conducătoare a lui Merkel, au condamnat, de asemenea, mișcarea și modul în care a fost comunicată.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca reducerea trupelor să fie discutată la o conferință video din 17-18 iunie a miniștrilor apărării alianței.

Prezența militară a SUA în Europa servește în general intereselor americane, a spus Stoltenberg. El a salutat creșterile din ultimii ani a numărului trupelor americane și a spus că a vorbit săptămâna trecută cu Trump despre decizia sa în ceea ce privește Germania și detaliile încă trebuie discutate și puse la punct.

"SUA au precizat că nu a fost luată nicio decizie finală despre cum și când", a declarat Stoltenberg jurnaliștilor marți la Bruxelles. „Prin urmare, aștept cu nerăbdare un dialog în cadrul NATO despre această problemă.”

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele