Germania, sancționată de UE? Reacția cancelarului Merkel
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că pandemia de coronavirus va fi depăşită mai repede dacă lumea colaborează pentru a o combate
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că pandemia de coronavirus va fi depăşită mai repede dacă lumea colaborează pentru a o combate
Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de sancționare a Berlinului după decizia Curții Constituționale a Germaniei privind politicile Băncii Centrale Europene, dar cancelarul Angela Merkel s-a declarat optimistă, susținând că situația se poate rezolva printr-un compromis politic. 

Criza dintre Berlin și Bruxells ”se poate rezolva” dacă ambele părți vor aborda problema cu ințelepciune, a afirmat Angela Merkel, repetând faptul că independența BCE este esențială pentru Germania, relatează presa locală. În opinia politicianului, decizia instanței constituționale din Germania, prin care se întrevede o contactare a politicilor BCE, generează o situația delicată, pentru că alte state europene s-ar simți încurajate să nu respecte autoritatea UE.

”În actualul context analizăm posibilii pași în sensul unei proceduri de constatare a încălcării reglementărilor europene”, a anunțat, în ajun, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Curtea Constituțională a Germaniei a cerut BCE argumente de susținere a deciziei privind emiterea de euroobligațiuni, operațiune autorizată de Curtea de Justiție a UE în 2018. Fără să acuze încălcări ale vreunor norme, judecătorii germani vor să știe mai multe detalii legate de finanțarea datoriilor țărilor UE.

Citește și Germania. Concedieri masive în toate domeniile din cauza Covid-19

Parțial, hotărârea se referă la euroobligațiunile în valoare de 2.600 miliarde de euro, emise în perioada 2015-2018 prin Programul de relaxare cantiativă a BCE, scrie, la rândul ei, agenția Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel